Dictatura comunista din Romania a suprimat libertatea de exprimare a cetatenilor sai timp de aproape 5 decenii. Moartea a sute de oameni in timpul Revolutiei din 1989 si turbulentii ani care au urmat, nu au fost in zadar: libertatea de exprimare si a mass-media reprezinta unul dintre drepturile fundamentale consacrate in Constitutie. Nici in prezent Romania nu are o lege mass-media, deoarece reglementarea domeniului ar fi avut rezultatul negativ de limitare a libertatii acestuia.
In ultimul sau raport privind progresele inregistrate in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) pentru Romania, Comisia Europeana a subliniat faptul ca mass-media romanesti ar exercita presiuni asupra sistemului judiciar, citand surse anonime in sprijinul acestei afirmatii.
Cum poate un drept universal constrange sistemul judiciar? Este presa libera sa critice si sa isi exprime opiniile cu privire la functionarea sistemului judiciar? Este recomandarea MCV de a "revizui standardele existente, pentru a proteja o presa libera si pluralista", de fapt, o incercare a CE de a impinge spre reglementarea sectorului mass-media din Romania?
Eurodeputatele PNL (ALDE) Norica Nicolai si Renate Weber organizeaza miercuri, 27 martie 2013, intre orele 11.00-13.30, o dezbatere care va reuni experti si reprezentanti ai mass-media, la Parlamentul European de la Bruxelles, Sala ASP 5 G1 (cladirea Altiero Spinelli).
Invitati:
* Graham Watson, MEP - Presedinte, Partidul Alianta Liberalilor si Democratilor pentru Europa (ALDE)
* Marc Gruber - Director, Federatia Europeana a Jurnalistilor (FEJ)
* Jorgos Papadakis - Organizatia Media pentru Europa de Sud-Est (SEEMO)
* Georgiana Iorgulescu - Director Executiv, Centrul de Resurse Juridice
* Adrian Ursu - Jurnalist, Antena 3 Romania
* Adina Anghelescu Stancu - Jurnalista, Lumeajustitiei.ro
* Adrian Valentin Moise - Vicepresedinte, Federatia Romana a Jurnalistilor (FRJ) Mediasind
Pentru mai multe informatii, va rugam sa luati legatura cu Elena Gozun, Policy Advisor, Biroul europarlamentar Renate Weber Bruxelles, +32.482.05.39.39, elena.gozun@europarl.europa.eu