x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Dezbaterea privind costumul burkini a ajuns şi în Italia şi Belgia

Dezbaterea privind costumul burkini a ajuns şi în Italia şi Belgia

17 Aug 2016   •   16:25
Dezbaterea privind costumul burkini a ajuns şi în Italia şi Belgia

Ministrul italian de interne, Angelino Alfano, s-a declarat mai degrabă sceptic asupra oportunităţii preluării 'modelului francez' de interzicere a costumului de baie islamic, burkini, în timp ce în Belgia o deputată de origine marocană a cerut să fie interzis acest costum, relatează miercuri agenţiile AFP şi EFE.

'Din păcate, nu cred că modelul francez este cel mai bun', a declarat Alfano într-un interviu acordat cotidianului Corriere della Sera şi preluat de AFP, răspunzând unei întrebări legate de polemicile apărute în Franţa după ce trei localităţi au interzis portul acestui costum pe plaje, interdicţie faţă de care şi premierul Manuel Valls şi-a exprimat susţinerea.

În opinia ministrului italian de interne, o astfel de măsură este inoportună, chiar periculoasă. Autorităţilor unei ţări le revine 'responsabilitatea de a garanta securitatea', dar fără să cadă în capcana 'unei potenţiale provocări ce ar putea atrage atentate', a apreciat Alfano. 'Constituţia italiană garantează fiecăruia libertatea de cult', a subliniat el în continuare, vorbind despre o abordare 'liberală şi pragmatică'.

Pe de altă parte, Alfano a anunţat în acelaşi interviu că va lua măsuri pentru a consolida controlul asupra moscheilor şi pentru ca imamii să fie formaţi în Italia. 'Există o diferenţă între rugăciune şi incitare la violenţă', a insistat responsabilul de la Roma, după ce în ultimele 12 luni au fost expulzaţi din Italia nouă imami suspectaţi de radicalizare.

Dezbaterea legată de portul costumului burkini a ajuns şi în Belgia, unde o deputată de origine marocană, Nadia Sminate, membră a partidului separatist Noua Alianţă Flamandă (N-VA), a cerut interzicerea acestui costum la plaje şi piscine. 'Este absolut necesar să evităm ca femeile să apară în burkini în Flandra. Nici la piscine şi nici pe plaje şi, de fapt, nici nu cred că ele vor, în numele credinţei, să umble cu o asemenea oroare pe plajă', a spus ea, potrivit agenţiei EFE, estimând totodată că, dacă se permite folosirea acestei vestimentaţii, atunci 'femeile sunt marginalizate în societate'.

Însă creştin-democraţii flamanzi (CDV) par a fi de acord doar cu interzicerea burkini la piscine, din raţiuni de igienă. 'Nu putem rezolva totul cu o interdicţie, întrucât am deveni un stat poliţienesc', susţine deputatul Franky Demon, membru al CDV.

Deocamdată Centrul Interfederal belgian pentru Egalitatea de Şanse (UNIA) nu a adoptat o poziţie clară pe acest subiect. 'Încă nu am decis asupra caracterului discriminatoriu al acestei interdicţii', a indicat directorul UNIA, Patrick Charlier. Acest organism a primit anul trecut 20 de plângeri din partea unor persoane cărora nu li s-a permis accesul la o piscină publică flamandă din cauza ţinutei lor. Totuşi, astfel de reclamaţii nu au fost consemnate la Bruxelles şi nici în regiunea francofonă Valonia. AGERPRES

×
Subiecte în articol: burkini