x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Dezvaluiri - Avocatul lui Saddam arunca manusa

Dezvaluiri - Avocatul lui Saddam arunca manusa

de Marina Constantinoiu    |    25 Feb 2007   •   00:00
Dezvaluiri - Avocatul lui Saddam arunca manusa

Khalil al-Doulaimi, unul dintre avocatii care i-au asigurat apararea fostului dictator irakian, Saddam Hussein, a anuntat ca intentioneaza sa scrie o carte in care va dezvalui "numeroase secrete" pe care acesta i le-ar fi dezvaluit. Unul dintre secrete se refera la caderea Bagdadului, in aprilie 2003, a declarat pentru agentia France Presse avocatul al-Doulaimi. "Cartea va contine 200-300 de scrisori, poeme si alte texte scrise de presedinte, iar restul lucrarii va fi consacrat celor pe care mi le-a povestit in inchisoare", a adaugat acesta. Potrivit lui, cartea ar urma sa aiba 500 de pagini si va fi publicata intr-un an. "Sunt in plin proces de adunare a materialelor, inainte de a redacta si a gasi un editor", a spus avocatul.

INTALNIRI. Doulaimi sustine ca l-a intalnit de 140 de ori pe Saddam, in inchisoare, 70 dintre intrevederi fiind tete-a-tete. Nu are nici o inregistrare audio, dar sustine ca si-a notat vorba cu vorba tot ceea ce Saddam Hussein i-a declarat in privinta caderii Bagdadului, momentului in care a fost capturat, precum si despre viziunea sa privind viitorul Irakului.

Fostul presedinte irakian a fost condamnat la moarte de o instanta irakiana, pentru crime contra umanitatii, fiind spanzurat la 30 decembrie. El a fost arestat in decembrie 2003 de armata americana, intr-o ascunzatoare subterana in apropiere de Tikrit si mentinut in detentie in apropierea aeroportului din Bagdad. De altfel, in legatura cu acest moment, avocatul lui Saddam sustine ca acesta avea o alta versiune decat cea prezentata de americani.

LUPTA. Cartea va dezvalui, de asemenea, si detalii in legatura cu participarea lui Saddam la o lupta contra trupelor americane in aprilie 2003, in zona aeroportului din Bagdad si in legatura cu relatiile sale reputate drept conflictuale cu vicepresedintele Taha Yassin Ramadan, cu cateva zile inainte de caderea Capitalei irakiene. "Presedintele participa la lupta care se dadea la aeroport, iar Taha Yassin Ramadan nu dorea ca acesta sa fie prins in focul incrucisat", a explicat avocatul. De altfel, Ramadan este si el client al lui Doulaimi si a fost si el condamnat la moarte la inceputul lunii, tot pentru crime contra umanitatii ca si fostul presedinte irakian.

CADEREA BAGDADULUI. "Exista secrete in legatura cu caderea Bagdadului pe care nimeni nu le stie inca", a afirmat avocatul, refuzand sa dezvaluie informatiile pe care sustine ca le-a obtinut de la Saddam. "Mi-a povestit circumstantele arestarii. Majoritatea oamenilor cred versiunea americana a arestarii, in special povestea cu groapa in care ei sustin ca l-ar fi gasit", spune Doulaimi. "Povestea cu groapa este falsa. Realitatea este un pic diferita, este vorba despre secrete pe care cartea le va dezvalui", a adaugat acesta.

Doulaimi nu este singurul avocat al lui Saddam care si-a anuntat intentia de a scrie o carte. Alti avocati au anuntat din ianuarie ca au de gand sa faca acelasi lucru, dar referitor la lungul proces care s-a incheiat o data cu condamnarea lui Saddam la moarte si punerea in aplicare a pedepsei..
  • *Articol publicat exclusiv in editia online
  • ×
    Subiecte în articol: externe saddam avocatul