x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Dilemă japoneză: Unde exportăm muncitori?

Dilemă japoneză: Unde exportăm muncitori?

24 Iul 2009   •   00:00

În contextul crizei economice globale de anul trecut, în primele trei luni ale anului 2009, companiile japoneze au înregistrat un exces de forţă de muncă de peste şase milioane angajaţi. Acest prag este considerat cel mai înalt din 1980, menţionează un raport guvernamental.



Raportul anual privind economia al cancelariei nipone, arată Kyodo, avertiza că piaţa muncii s-ar putea deteriora în continuare. Asta, deoarece nu există semnale privind o relansare imediată a producţiei. În 2008, în Japonia se înregistra un excedent de mână de lucru de până la 380.000 persoane. Documentul reţine că firmele japoneze au depus intense eforturi pentru menţinerea numărului de angajaţi, însă această capacitate este limitată, în viitorul apropiat. Din cei 6,07 milioane angajaţi excedentari, studiul apreciază că, practic, în lunile ianuarie-martie, peste 3,69 milioane nu au avut ce munci, faţă de 60.000 în urmă cu un an.

Dacă toţi cei 6,07 milioane angajaţi îşi pierd locurile de muncă, rata şomajului va ajunge la 14%, respectiv mai mult decât dublul recordului de 5,5% înregistrat după cel de-al Doilea Război Mondial, conform aceleiaşi surse. În final, raportul propune consolidarea măsurilor sociale în favoarea celor care nu au un loc de muncă stabil.

La rândul său, ministrul economiei şi politicii fiscale Yoshimasa Hayashi a declarat într-o conferinţă de presă că această situaţie a fost generată în special de subsidiile acordate de guvern companiilor, cu scopul de a le determina să-şi păstreze numărul de angajaţi.

×
Subiecte în articol: externe