x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Diplomaţie la Marea Neagră - Traian Băsescu îndeamnă Georgia la negocieri directe cu Rusia

Diplomaţie la Marea Neagră - Traian Băsescu îndeamnă Georgia la negocieri directe cu Rusia

de Mihaela Matachita    |    22 Aug 2008   •   00:00
Diplomaţie la Marea Neagră - Traian Băsescu îndeamnă Georgia la negocieri directe cu Rusia

Preşedintele Traian Băsescu a declarat ieri, la Tbilisi, după întrevederea cu omologul său georgian, Mihail Şaakashvili (foto), că "Georgia trebuie să găsească formule pentru a începe negocieri directe cu Federaţia Rusă".Preşedintele Traian Băsescu a declarat ieri, la Tbilisi, după întrevederea cu omologul său georgian, Mihail Şaakashvili (foto), că "Georgia trebuie să găsească formule pentru a începe negocieri directe cu Federaţia Rusă".

Şeful statului nostru a reiterat că integritatea teritorială a Georgiei este esenţială şi trebuie menţinută. De asemenea, a făcut apel la preşedinţii statelor din zona Caucaz – Marea Neagră să adopte o atitudine ponderată şi înţeleaptă, apel pe care îl făcuse şi la Baku după întrevederea cu omologul său azer, Ilham Aliyev. Băsescu a mai spus despre acordul de pace mediat de preşedintele Sarkozy în conflictul ruso-georgian că "ori se dă o interpretare diferită, ori parcă sînt documente diferite" şi a arătat că negociatorii trebuie să îi clarifice termenii. Traian Băsescu a subliniat că România va susţine la Consiliul NATO din decembrie ca Georgia şi Ucraina să primească MAP (Membership Action Plan).

TURNEU. Preşedintele României a menţionat că la bordul aeronavei sale au fost aduse opt tone de ajutoare, în valoare de 1,2 milioane de euro. Întîlnirea Băsescu – Şaakashvili a făcut parte dintr-un turneu început miercuri, cuprinzînd vizite în ţările din regiunea Mării Negre, în încercarea de a identifica un punct de vedere comun al României, Republicii Moldova, Ucrainei, Azerbaidjanului, Georgiei şi Turciei în privinţa soluţiilor pentru securitatea zonei.

La Baku, Băsescu a precizat că proiectele energetice din regiune au toate condiţiile să fie continuate, iar România va intensifica eforturile pentru conducta Nabucco.

×
Subiecte în articol: basescu externe