x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE Directorul AIEA vizitează o centrală nucleară din sudul Ucrainei

UPDATE Directorul AIEA vizitează o centrală nucleară din sudul Ucrainei

30 Mar 2022   •   14:36
UPDATE Directorul AIEA vizitează o centrală nucleară din sudul Ucrainei
Sursa foto: Cernobâl/antena3

Directorul AIEA, Rafael Grossi, vizitează centrala nucleară de la Konstantinovka, din sudul Ucrainei, pentru acordarea de asistență terhnică, scrie AFP.

"Sunt la centrala Ucrainei de sud pentru a mă întâlni cu responsabili guvernamentali şi personal ucrainean. Este vital să ne aflăm pe teren pentru a furniza un sprijin eficace în această perioadă extrem de dificilă. Am vrut să vă spun că suntem aici cu voi, că suntem gata să vă ajutăm în orice fel şi sub toate formele posibile", a scris șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, pe Twitter.

AIEA vrea să trimită experți și echipamente pentru asigurarea securității instalațiilor. 

Ucraina dispune de 15 reactoare nucleare în 4 centrale active și de mai multe depozite de deșeuri radioactive. 

Centrala dezafectată de la Cernobîl a fost ocupat de forțele ruse în prima zi a invaziei, pe 24 februarie. Aici s-a produs cel mai grav accident nuclear civil din istorie în 1986, când a explodat reactorul 4. Celelalte reactoare au fost închise treptat până în anul 2000. Funcționează însă personal specializat pentru siguranța sit-ului. 

ȘTIRE INIȚIALĂ Directorul AIEA se află în Ucraina pentru a discuta cu autoritățile despre securitatea și siguranța siturilor nucleare, scrie BBC.

„Conflictul militar pune centralele nucleare ucrainene și alte instalații cu material radioactiv într-un pericol fără precedent. Trebuie să luăm măsuri urgente pentru a ne asigura că acestea pot continua să funcționeze în condiții de siguranță și securitate și pentru a reduce riscul unui accident nuclear”, a explicat Rafael Mariano Grossi, directorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA),

Rafael Mariano Grossi urmează să ofere asistență tehnică urgentă, inclusiv prin trimiterea de experți în puncte cheie, în încercarea de a evita riscul unui accident.

Au existat temeri cu privire la siguranța instalațiilor nucleare ucrainene în timpul conflictului.

La începutul lunii martie, un incendiu a izbucnit la centrala nucleară din Zaporojie după bombardamentele rusești din apropierea instalației.

De asemenea, la centrala de la Cernobîl au fost întrerupte liniile de alimentare cu energie electrică, forțele ucrainene dând vina pe trupele rusești care au ocupat centrala.

×
Subiecte în articol: aiea rafael grossi