x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Directorul Rosneft acuză UE cu privire la intenția de plafonare a prețurilor gazelor din Rusia: De neimaginat!

Directorul Rosneft acuză UE cu privire la intenția de plafonare a prețurilor gazelor din Rusia: De neimaginat!

27 Oct 2022   •   17:45
Directorul Rosneft acuză UE cu privire la intenția de plafonare a prețurilor gazelor din Rusia: De neimaginat!

Intențiile UE de plafonare a prețurilor gazelor naturale din Rusia afectează dreptul comercial iar refuzul blocului comunitar de a achiziționa hidrocarburi din această țară va duce la un deficit acut de energie, și provoacă o creștere alarmantă a inflației, fapt considerat de neimaginat de către Igor Sechin, directorul Rosneft, cel mai mare producător de țiței din Federația Rusă, scrie Reuters.

Totodată, grupul OPEC+, alcătuit din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători de ţiţei și condusă de Arabia Saudită și Rusia, a hotărât în această lună să reducă producția cu două milioane de barili bpd pe zi, cel mai redus nivel din 2020, la începutul pandemiei de COVID-19. În acest context, reprezentantul Rosneft apreciază că poziția Arabiei Saudite este rezonabilă, bazându-se pe cerere și ofertă.

SUA a cerut OPEC+ să nu reducă producția de petrol sau măcar să amâne acest anunț până  după alegerile legislative din 8 noiembrie, pentru a menține la preț scăzut prețurile la pompă ale carburanților. Însă acestea au crescut după decizia OPEC+, ajungând la  3,87 de dolari/galon. Washinghtonul a decis astfel accesarea rezervei strategice pentru a calma prețurile. 

Totodată, UE vrea să plafoneze costurile gazelor naturale din Rusia, în timp ce cumpără gaze lichefiate din SUA, la un preț de peste patru ori mai mare decât cel practicat de autoritățile americane pe plan intern. Mai mult, gazele lichefiate din Statele Unite au o calitate mai scăzută decât gazele naturale rusești. Deciziile vin în contextul războiului din Ucraina și a sancțiunilor occidentale împotriva Moscovei. 


 

×
Subiecte în articol: Rosneft gaze plafonare Rusia