x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Discriminarea românilor, condamnată în Parlamentul European

Discriminarea românilor, condamnată în Parlamentul European

de Irina Cristea    |    09 Mar 2010   •   00:00

Cazurile de discriminare a românilor sunt tot mai frecvente în statele Uniunii Europene şi sunt incompatibile cu principiile europene, a declarat europarlamentarul socialist Corina Creţu, într-o intervenţiei în plenul Legislativului european.

Ea a invocat existenţa unei "regretabile cortine de fier între cetăţenii Uniunii", după mai multe incidente recente petrecute în Danemarca, Italia sau Franţa. Potrivit unui comunicat al Delegaţiei PSD din Parlamentul European (PE), Corina Creţu a evocat, în intervenţia sa, gestul unei fetiţe românce din Italia, în vârstă de 13 ani, care s-a aruncat de la etajul al doilea al casei în care locuia, nemairezistând discriminării la care era supusă de colegii de şcoală. Europarlamentarul socialist a făcut referire şi la avertismentele afişate în trenuri ale companiei franceze de căi ferate, potrivit cărora românii ar fi hoţi de bagaje în care li se solicita călătorilor să semnaleze "toate faptele românilor" organismului de securitate din cadrul SNCF. Corina Creţu a amintit şi declaraţiile recente ale purtătorului de cuvânt al poliţiei din Copenhaga, care "a făcut declaraţii cu caracter rasist şi xenofob la adresa românilor, în timp ce presa daneză a etichetat o întreagă naţiune pentru infracţiunea comisă, se pare, de un emigrant român".

"Orice om care încalcă legea trebuie să plătească, dar asemenea etichete la adresa unei întregi naţiuni sunt inacceptabile", a subliniat Corina Creţu, membră a Comisiei pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale din Parlamentul European dar şi vicepreşedintă a Comisiei pentru dezvoltare a PE.  

"Aceste cazuri ilustrează deteriorarea atmosferei de convieţuire interetnică în ţări cu tradiţie democratică. Astfel de manifestări xenofobe sunt incompatibile cu principiile ce stau la temelia UE şi alterează grav spiritul comunitar european, trădând rezistenţa unei regretabile cortine de fier între cetăţenii Uniunii", a precizat ea.

×
Subiecte în articol: externe