x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Discursul lui Obama asupra stării naţiunii: creştere economică şi întărirea clasei de mijloc

Discursul lui Obama asupra stării naţiunii: creştere economică şi întărirea clasei de mijloc

29 Ian 2014   •   08:19
Discursul lui Obama asupra stării naţiunii: creştere economică şi întărirea clasei de mijloc

În speranţa că 2014 "poate fi un an decisiv" economic pentru Statele Unite după ani de convalescenţă în urma crizei economice, Barack Obama a avertizat marţi Congresul că ar putea să acţioneze singur pentru a reduce inegalităţile sociale existente în SUA.

În discursul său anual asupra stării naţiunii, preşedintele american a afirmat că doreşte "accelerarea creşterii economice, întărirea clasei de mijloc şi crearea de noi pasarele spre clasa de mijloc".

Unele dintre aceste măsuri "vor avea nevoie de o acţiune a Congresului şi aştept cu nerăbdare să lucrez cu voi toţi", a declarat Obama, pe un ton voit combativ, după trei ani în care programul său economic şi social a fost dejucat de republicanii majoritari în Camera Reprezentanţilor.

"Dar Statele Unite nu rămân pe loc şi nici eu. Aşa că, atunci când voi putea lua măsuri fără a trece prin procesul legislativ pentru a îmbunătăţi oportunităţile de succes pentru mai multe familii americane, acest lucru chiar îl voi face", a avertizat el, deşi marja lui este foarte limitată.

Guvernul democrat şi republicanii din Congres sunt angajaţi din 2011 într-o luptă asupra veniturilor şi cheltuielilor, ce a atins apogeul în luna octombrie, cu peste două săptămâni de blocaj al administraţiilor. De atunci, aleşii au ajuns la un compromis cu privire la orientările pe termen mediu, dar alte crize, precum ridicarea plafonului datoriei ameninţă, rămân la fel de ameninţătoare.

Numeroşi aleşi au în minte mai ales viitorul lor personal: toată Camera şi o treime din Senat vor fi reînnoite în noiembrie. Aliaţii democraţi ai lui Obama par să fi început prost să-şi recâştige o majoritate.

"După părerea mea, ceea ce uneşte oamenii din această ţară... este credinţa simplă şi profundă în ideea unei posibilităţi pentru toţi de a reuşi", a spus Obama, oferind numeroase exemple disponibile de a stimula redresarea după recesiunea din 2007-2009.

Referindu-se la "cea mai scăzută rată de şomaj din ultimii cinci ani" şi la "o revenire a pieţei imobiliare", Obama a declarat că este "convins că acest an ar putea fi decisiv pentru Statele Unite", care sunt "mai bine plasate pentru secolul XXI decât orice altă ţară de pe pământ".

Cu toate acestea, a subliniat el, de peste 30 de ani "inegalităţile s-au accentuat. Progresia socială ascendentă a stagnat. Adevărul este, pur şi simplu, că chiar în plină recuperare, prea mulţi americani lucrează mai dur decât înainte". El a spus că misiunea guvernului este "de a inversa această tendinţă".

Printre măsurile unilaterale pe care liderul de la Casa Albă le-a anunţat figurează creşterea salariului minim pentru noii angajaţi sub contract cu guvernul federal, la 10,10 dolari faţă de 7,25 dolari în prezent, şi el a cerut Congresului să extindă această măsură la toţi angajaţii. "Acordaţi o creştere Americii!", a strigat el.

Înainte de discurs, preşedintele republican al Camerei, John Boehner, a avertizat că "creşterile salariilor minime în trecut au costat angajatorii sute de mii de americani cu venituri mici".

Ca de obicei, pentru un astfel de discurs, problemele internaţionale nu au fost evocate decât rapid. Statele Unite au plasat Al Qaida "pe calea de a fi înfrântă", dar "ameninţarea a evoluat" şi filialele s-au înrădăcinat în altă parte, cum ar fi în Yemen, Somalia, Irak şi Mali, a avertizat preşedintele .

Asupra Iranului, Obama a repetat că va uza de dreptul de veto la toate sancţiunile contra Teheranului ce ar putea fi votate de Congres în timpul negocierilor cu privire la programul nuclear al Republicii islamice.

Şi în Ucraina, scenă a unei violente crize politice, Obama a subliniat că Statele Unite apără "principiul că poporul are dreptul de a se exprima în mod liber şi paşnic şi trebuie să aibă un cuvânt de spus pentru viitorul ţării".

Americani emblematici sau merituoşi au fost invitaţi să se aşeze aproape de Prima Doamnă Michelle Obama în timpul discursului: doi supravieţuitori ai atacurilor de la maratonul din Boston, primul baschetbalist NBA în mod deschis gay, Jason Collins, sau noua şefă de la General Motors, Mary Barra.

×