x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Discuții de încetare a focului în Gaza, la Paris

Discuții de încetare a focului în Gaza, la Paris

de Redacția Jurnalul    |    24 Feb 2024   •   12:40
Discuții de încetare a focului în Gaza, la Paris
Sursa foto: Hepta

Începând de vineri, la Paris au demarat discuții pentru un armistițiu în Gaza, în ceea ce pare a fi cea mai serioasă încercare din ultimele săptămâni de a pune capăt luptelor din enclava palestiniană și de a obține eliberarea ostaticilor israelieni și străini, scrie Reuters.

O sursă cu informații cu privire la negocierile de încetare a focului, care și-a păstrat anonimatul, a declarat că discuțiile au început cu șeful serviciului de informații israelian Mossad, care s-a întâlnit separat cu fiecare parte - Qatar, Egipt și Statele Unite.

„Există semne de optimism cu privire la posibilitatea de a avansa spre începerea unor negocieri serioase”, a declarat sursa. Televiziunea egipteană Al Qahera TV News a raportat, de asemenea, că au început discuțiile.

Un oficial din partea Hamas a declarat că grupul militant a încheiat negocierile de încetare a focului la Cairo și că așteaptă acum să vadă ce vor aduce mediatorii de la discuțiile din weekend cu Israelul.

Mediatorii și-au intensificat eforturile pentru a asigura o încetare a focului în Gaza, în speranța de a împiedica un atac israelian asupra orașului Rafah din Gaza, unde peste un milion de persoane strămutate se adăpostesc la marginea sudică a enclavei.

Israelul a declarat că va ataca orașul dacă nu se ajunge în curând la un acord de armistițiu. Washingtonul a făcut apel la aliatul său să nu facă acest lucru, avertizând că vor fi numeroase victime civile în cazul unui atac asupra orașului.

Liderul Hamas, Ismail Haniyeh, s-a întâlnit cu mediatorii egipteni la Cairo pentru a discuta despre un armistițiu săptămâna trecută, în prima sa vizită din decembrie.

Două surse de securitate egiptene au confirmat anterior că șeful serviciilor de informații egiptene, Abbas Kamel, se va îndrepta vineri spre Paris pentru discuțiile cu israelienii, după ce joi a încheiat discuțiile cu Haniyeh. Israelul nu a comentat în mod public discuțiile de la Paris, care se așteaptă să continue până la sfârșitul săptămânii.

Oficialul Hamas, care a cerut să nu fie identificat, a declarat că gruparea militantă nu a oferit nicio propunere nouă la discuțiile cu egiptenii, dar că așteaptă să vadă ce vor aduce mediatorii de la discuțiile cu israelienii.

„Am discutat propunerea noastră cu ei (egiptenii - n.r.) și vom aștepta până când se vor întoarce de la Paris”, a declarat oficialul Hamas.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: gaza discutii de pace