x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ministrul ucrainean de externe: „Folosirea sportului pentru a masca crimele de război, dezgustătoare"

Ministrul ucrainean de externe: „Folosirea sportului pentru a masca crimele de război, dezgustătoare"

de Redacția Jurnalul    |    10 Dec 2022   •   17:20
Ministrul ucrainean de externe: „Folosirea sportului pentru a masca crimele de război, dezgustătoare"
Sursa foto: Hepta

Ucraina a avertizat organismele sportive internaționale împotriva perspectivei "dezgustătoare" de a permite sportivilor ruși și belaruși să participe la competiții internaționale - inclusiv la Jocurile Olimpice de la Paris 2024, relatează insidethegame.

„Din februarie, Rusia a ucis 184 de atleți ucraineni... Folosirea sportului pentru a mușamaliza crimele de război este dezgustătoare", a declarat Dmytro Kuleba, ministrul ucrainean de externe, pe Twitter.

De asemenea, el s-a referit la recenta sesizare a președintelui Comitetului Internațional Olimpic, Thomas Bach, cu privire la un comentariu al președintelui francez, Emmanuel Macron, și la afirmația ulterioară că "sportivii din Rusia, Belarus și Ucraina ar trebui să fie tratați în mod egal".

Comentariile lui Kuleba au fost făcute după o decizie luată la summitul olimpic de la Lausanne, prezidat de Bach, de a „explora" oferta Consiliului Olimpic Asiatic de a permite sportivilor ruși și bieloruși să participe la competițiile sale.

În ultima săptămână, Bach a promovat intens tema menținerii politicii în afara sportului.

În ceea ce privește excluderea sportivilor de la evenimentele majore doar din cauza naționalității lor, oficialul german a insistat asupra faptului că comunitatea sportivă internațională ar trebui să „exploreze modalități de a depăși această dilemă".

Bach a citat în apărarea poziției sale remarcile recente ale lui Macron, care a declarat luna trecută că sportul „nu ar trebui să fie politizat", adăugând:

„Menționând în mod specific Jocurile Olimpice și Paralimpice de la Paris 2024, el [Macron] a subliniat că astfel de evenimente majore sunt menite să permită sportivilor din toate țările, uneori inclusiv din țările aflate în război, să își practice sportul."

La 28 februarie, la patru zile după ce a început invazia Rusiei în Ucraina, CIO a recomandat federațiilor internaționale să interzică oficialii și sportivii ruși și belaruși, deși ulterior a declarat că referirea la sportivi a fost făcută ca „măsură de protecție".

Vorbind la Lausanne, după o reuniune de trei zile a Comitetului Executiv al CIO, Bach a declarat: „Participarea sportivilor la evenimente sportive poate fi doar pe merit sportiv și cu acei sportivi care respectă regulile sportului.

„Nu putem permite guvernelor să decidă din motive politice cine poate participa.

Acest lucru ar pune în pericol modelul sportiv internațional, iar noi nu vom accepta niciodată acest lucru.

Chestiunea participării sportivilor este foarte diferită de cea a sancțiunilor pentru guvernul lor."

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: dmytro kuleba Ucraina