x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Doar judecători albi și conservatori

Doar judecători albi și conservatori

20 Mai 2016   •   10:50
Doar judecători albi și conservatori

Donald Trump a dat publicității, miercuri, o listă cu 11 persoane dintre care intenționează să numească un judecător la Curtea Supremă, în cazul în care va câștiga cursa pentru Casa Albă, informează AFP, citată de Agerpres. Anunțul este menit să liniștească aripa conservatoare a Partidului Republican, care nu-l vede cu ochi buni pe miliardarul american.

Toți cei incluși pe listă sunt “albi și conservatori” și doar trei sunt femei, precizează agenția de presă franceză. Selecția îl include pe Don Willett, un texan dur, membru al Curții Supreme din acest stat, care nu ezită să publice pe contul său de Twitter “ținte-mărturii” ale reușitelor sale la standul de tir. Un alt candidat luat în calcul de Trump, William Pryor, este un judecător federal catolic care a taxat legea ce autorizează avortul ca fiind “cel mai abominabil lucru din istoria dreptului”. Aflată la rândul său pe listă, judecătoarea Diane Sykes a devenit renumită prin infirmarea unei hotărâri judecătorești ce restrângea standurile de tir din spații închise din Chicago. Lista este formată din judecători federali și judecători care sunt membri ai Curților Supreme din mai multe state americane și este aproape identică celei propuse, în martie, de un lider al Heritage Foundation, organizație conservatoare din Washington, căreia Trump i-a delegat această primă selecție. Curtea Supremă a SUA numără opt judecători în loc de nouă, după decesul, la 13 februarie, al magistratului conservator Antonin Scalia. Numirea unui succesor pentru acesta a devenit subiectul unei dispute între Casa Albă și senatorii republicani, în condițiile în care miza este enormă; Curtea este divizată în prezent între patru judecători conservatori și patru liberali. Fermi pe poziție, republicanii, majoritari în Senat, refuză să-l confirme pe judecătorul Merrick Garland, numit în martie de către președintele Obama pentru poziția de al nouălea membru al instituției. Numele anunțate de miliardarul american ar trebui să-i mulțumească pe liderii conservatori, care sunt îngrijorați de posibilitatea ca Donald Trump să numească judecători prea moderați pentru gustul lor, cum ar fi, spre exemplu, magistrați ce se pronunță în favoarea dreptului la avort.

 

Cei nouă judecători ai Curții Supreme sunt numiți de președintele SUA și confirmați de Senat. Dacă Senatul nu confirmă o numire, președintele trebuie să nominalizeze pe altcineva. Numirile sunt făcute pe criterii politice

 

 

×