x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Doctorand la Dresda

Doctorand la Dresda

08 Iul 2004   •   00:00

"Cu multi ani in urma obisnuiam sa spun ca mi s-a facut dor si de pietrele din curtea casei. Nici nu-mi imaginam eu pe vremea aceea ce insemnau cu adevarat aceste cuvinte... acum cred ca am inteles."

COSTIN ANGHEL

Cand bantui Internetul in cautare de romani, dai de www.romania-japan.info, un forum administrat de Bogdan Lazar si Samurai, alias Catalin Stefan. Unul e student in Japonia, iar "Samuraiul" din Dresda, Catalin Stefan, va pleca si el in Japonia anul viitor. Va sta acolo doi ani. Catalin Stefan e doctorand al Universitatii Tehnice din Dresda, Germania. Pasionat de Internet si web design, Catalin a realizat site-ul comunei Magureni, www.magureni.ro, precum si site-ul facultatii din Dresda. Din dorinta de a apropia romanii din afara granitelor a "construit" forumul "romania-japan". Catalin Stefan s-a nascut in anul 1976. Pe 18 septembrie, judetul Prahova si comuna Magureni, localitatea natala a lui Catalin, aveau un nou fiu. Copilaria lui Catalin a fost "una minunata, plina de vise si povestile bunicilor mei". Alaturi de vise, romanul mai are la activ si cateva titluri judetene la tenis de masa si badminton. D’ale copilariei…

SCOLARUL EMINENT. Lui Catalin i-a placut scoala. A fost sef de promotie in ciclul gimnazial, apoi a urmat Liceul Teoretic "Nicolae Grigorescu" din Campina, sectia matematica-fizica. "Am invatat intr-o clasa plina de "valori", peste 90% din colegii mei au intrat la facultate". Imediat dupa terminarea liceului a intrat cu bursa la Facultatea de Hidrotehnica, sectia de Inginerie Sanitara si Protectia Mediului, din Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti. In ultimele semestre, Catalin a primit chiar si bursa de merit. "Banii mi-au prins, desigur, foarte bine, fiind o suma destul de mare in acea vreme din cauza numarului redus de burse acordate", zambeste el. Elevii nu invatau degeaba, bursa de merit era mai mare decat salariul unui asistent la universitate. Facultatea a terminat-o in 2000 cu 9,80, cea mai mare nota la diploma din toata promotia. Conducerea facultatii i-a propus sa lucreze in institutia pe care o absolvise, in cadrul Catedrei de Inginerie Sanitara si Protectia Apelor. "Am acceptat salariul de 2 milioane pe luna si lipsa contractului de munca, fiind totusi bucuros ca mi s-a oferit o sansa de a lucra imediat dupa terminarea facultatii". In acelasi an s-a inscris la cursul de master "Ingineria Protectiei Mediului" din aceeasi facultate. A colaborat la proiectarea unor sisteme de alimentare cu apa, statii de tratare, canalizarea unor localitati din judetul Cluj etc.

DORINTE. Cu un "job fericit", Catalin nu se simtea totusi implinit, voia sa vada lumea. "M-am inscris astfel la un concurs pentru o bursa Socrates-Erasmus, pe care am si castigat-o", spune romanul. Marele vis al sau avea sa se realizeze, urma sa plece pentru sase luni la Lisabona, Portugalia. In particular invata limba engleza, singur. In capitala lusitana nu a mai ajuns pentru ca nu a primit banii de bursa.

Decanul facultatii unde inca lucra in Romania i-a acordat un "Grant" si Catalin a primit o bursa de doua luni in strainatate. Lipsa banilor si birocratia romaneasca l-au oprit insa si acum sa plece din tara. Se simtea captiv. Intr-un final, profesorul de la catedra unde lucra i-a imprumutat banii necesari si, in 2001, in Dresda a ajuns un roman, Catalin.

"In aprilie paseam timid intr-un laborator de biologie, acceptat fiind pentru o practica de trei luni intr-un institut privat", spune Catalin. Prima experienta a fost la cazare, ii era frica sa nu intalneasca "confortul romanesc" al caminelor studentesti. Totusi, noua locuinta era o camera de 16 mp in care avea sa stea singur si in care toate erau absolut noi.

SANSA-NESANSA. Calitatile lui Catalin nu au ramas neobservate. Decanul facultatii i-a propus sa lucreze intr-un proiect gigant, opt institutii din cinci tari europene. "Eu urma sa reprezint Germania, prin Universitatea Tehnica din Dresda", spune romanul. Dupa cele trei luni de bursa, Catalin a revenit in Romania pentru obtinerea unei noi vize. Birocratia germana impletita cu cea romaneasca l-au invins. Ii trebuiau minimum sase saptamani ca sa obtina o noua viza si locul lui in superproiectul european a fost luat de altcineva. Pana la urma, decanul i-a propus un post de doctorand in "Gratuiertenkolleg", un program de trei ani finantat de guvernul german. Catalin Stefan devenea oficial doctorand al Universitatii Tehnice din Dresda.

ROMANASII

O intamplare memorabila pentru Catalin s-a petrecut la uzina Volkswagen (VW) din Dresda, o constructie din sticla. Accesul in incinta uzinei se face numai pe baza de invitatie speciala. Catalin nu stia. "La intrare in fabrica, "lume buna" si baieti de doi metri in costume gri. Bineinteles ca am fost oprit la intrare si intrebat din ce tara sunt. Cu putina teama am spus ca sunt din Romania, moment in care cei doi ochi albastri care ma priveau s-au inseninat brusc si posesorul lor mi-a spus ca parintii lui sunt din… Timisoara!", spune amuzat Catalin.

FORUMUL

Pasiunea pentru web design a lui Catalin a venit in timpul facultatii. Din dorul de casa al romanului s-a nascut site-ul monografie al comunei Magureni, www.magureni.ro. Site-ul a castigat si un premiu. A fost declarat site-ul lunii februarie 2004 la concursul "Best Site". Catalin a refacut, de asemenea, in totalitate si site-ul institutului din Dresda. Anul viitor, Catalin va pleca doi ani in Japonia cu o bursa, motiv pentru care s-a mai nascut un site, www.samurai.ro. Pagina virtuala reprezinta, spune Catalin, "o enciclopedie a culturii si traditiilor japoneze".

×
Subiecte în articol: diaspora catalin bursa dresda