AFP ● Situaţia medicilor români, în atenţia agenţiilor internaţionale
Salariile mici şi condiţiile de muncă vetuste îi determină pe medicii din România să emigreze în număr din ce în ce mai mare în Europa Occidentală, fenomenul riscînd să prejudicieze un sistem de sănătate deja suferind.
AFP ● Situaţia medicilor români, în atenţia agenţiilor internaţionale
Salariile mici şi condiţiile de muncă vetuste îi determină pe medicii din România să emigreze în număr din ce în ce mai mare în Europa Occidentală, fenomenul riscînd să prejudicieze un sistem de sănătate deja suferind.
Agenţia de ştiri France Presse aminteşte cazul medicului Lucian Popoviciu, care a preluat un cabinet sătesc din Franţa, subliniind că mediatizarea acestuia ilustrează atît lipsa de doctori în zonele rurale din Hexagon, cît şi exodul medicilor din România.
SUB SALARIUL MEDIU. Astfel, 45 la sută din doctorii şi asistentele medicale din România doresc să lucreze în străinătate, potrivit unui sondaj al fundaţiei Solidaritatea Medicală Europeană, realizat în 2007. Iar primul motiv invocat este cel al salariilor. Un medic în curs de specializare, adică după şase ani de studii şi timp de cel puţin alţi şapte ani, are un salariu de bază lunar de numai 220 de euro, în timp ce salariul mediu din România este de aproximativ 350 de euro. Directorul celui mai mare spital privat din ţară, Dimitrie Pelinescu Onciul, care a lucrat în sectorul public timp de 35 de ani, afirmă că exodul medicilor există de cînd România a intrat în UE, în ianuarie 2007.
CIFRE ALARMANTE. AFP preia cifrele furnizate de Ordinul Medicilor francezi din mai 2008, potrivit cărora numărul doctorilor români care practică în Franţa a crescut cu 320 la sută în ultimele 10 luni. De la începutul anului, peste 7.000 de cadre au solicitat Ministerului român al Sănătăţii recunoaşterea diplomelor lor în străinătate.
MINIMALIZARE. Dar autorităţile şi instituţiile dau asigurări, chiar încearcă să minimalizeze, Colegiul Medicilor din România arătînd că "doar 4 la sută dintre practicienii români în exerciţiu au părăsit teritoriul în 2007", în majoritatea cazurilor plecînd într-o ţară membră UE. În plus, la Ministerul Sănătăţii nu se vorbeşte încă de un deficit de medici la nivel naţional, ci doar de "un grad de ocupare a posturilor insuficient în anumite specialităţi". Astfel, lipsesc din spitale cardiologi, urologi, neurochirurgi sau anestezişti şi mulţi bolnavi sînt nevoiţi să se ducă în judeţul vecin pentru a consulta un specialist. "Statisticile oficiale nu reflectă realitatea", spune Clara Matei, studentă la medicină care a înfiinţat o asociaţie pentru facilitarea demersurilor candidaţilor de plecare din ţară. Şi explică: "Aceia care îşi termină studiile în străinătate, şi sînt din ce în ce mai mulţi, nu au nevoie de recunoaşterea diplomei. Deci nu mai trec pe la minister".
PALIATIVE. Guvernul de la Bucureşti caută, totuşi, mijloace care să-i încurajeze pe medici să rămînă în ţară. A lansat un vast proiect de construire a unor spitale regionale (32 pînă în 2012) şi a decis importante creşteri salariale (salariul de bază al unui medic generalist a ajuns 415 euro în aprilie, faţă de 250, iar cel al unui speicalist a crescut la 400 euro, de la 220 euro în 2007). Totuşi e prea puţin, sondajul Solidarităţii Medicale Europene arătînd că majoritatea medicilor ar fi dispuşi să rămînă în ţară dacă veniturile lor ar fi de 500-1.000 de euro.
Citește pe Antena3.ro