x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Doi ani de la otrăvirea opozantului rus Aleksei Navalnîi: Această situaţie i-a demascat pe Putin şi sistemul său

Doi ani de la otrăvirea opozantului rus Aleksei Navalnîi: Această situaţie i-a demascat pe Putin şi sistemul său

20 Aug 2022   •   17:34
Doi ani de la otrăvirea opozantului rus Aleksei Navalnîi: Această situaţie i-a demascat pe Putin şi sistemul său

Liderul opoziției ruse, Aleksei Navalnîi, spune că otrăvirea sa din 20 august 2020 și aruncarea sa în închisoare au demascat regimul lui Vladimir Putin, scrie EFE.

"Pentru a doua oară sărbătoresc cea de-a doua mea zi de naştere. Ziua în care au încercat să mă omoare, dar din cine ştie ce motiv nu am murit. Toată această situaţie i-a demascat în aşa măsură pe Putin şi sistemul său, a arătat nu doar caracterul criminal, ci şi disfuncţionalitatea şi eşecul regimului, a influenţat întregul sistem politic din Rusia", a scris acesta.

El a fost condamnat la 9 ani de închisoare anul trecut. 

Navalnîi atrage atenția că autoritățile ruse nu au deschis nicio anchetă privind otrăvirea sa. 

Patru luni după ce a fost otrăvit, în decembrie 2020, portalul online Bellingcat, publicaţia Der Spiegel şi CNN au denunţat împreună cu opozantul rus că un comando de experţi în arme chimice a fost implicat în otrăvirea acestuia.
"Toţi aceştia sunt membri ai FSB. S-a dovedit că au participat la mai multe tentative eşuate de otrăvire, Dmitri Bikov, Vladimir Kara-Murza, şi la mai multe asasinate", arată Navalnîi în scrisoare. Dar niciun agent FSB nu a fost tras la răspundere. 
"Cine ştie, poate că excepţia să fie Konstantin Kudriaţev, nefericitul chimist care mi-a povestit la telefon toate detaliile atentatului. A dispărut şi se pare că pur şi simplu l-au ucis", explică Navalnîi, care a discutat telefonic cu Kudriaţev, dându-se consilier în Consiliul Securităţii Rusiei. Ulterior opozantul a postat înregistrarea conversaţiei pe reţelele sociale.

Opozantul rus a fost otrăvit în timpul unui zobr din Siberia către Moscova, cu neurotoxicul de origine sovietică Noviciok. El a fost tratat într-un spital din Berlin. După ce și-a revenit, s-a întors la Moscova, unde a fost arestat pe aeroport. 
 

×
Subiecte în articol: Aleksei Navalnîi