x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Doi ofiţeri de poliţie şi cinci militanţi islamişti, acuzaţi de asasinarea lui Benazir Bhutto

Doi ofiţeri de poliţie şi cinci militanţi islamişti, acuzaţi de asasinarea lui Benazir Bhutto

06 Noi 2011   •   07:56
Doi ofiţeri de poliţie şi cinci militanţi islamişti, acuzaţi de asasinarea lui Benazir Bhutto

Un tribunal din Pakistan a pus sub acuzare cinci militanti islamisti si doi ofiteri de politie pentru asasinarea fostului premier Benazir Bhutto, informeaza Daily Mail.

Prima femeie premier din lumea musulmana a fost impuscata in 2007 intr-un atac sinucigas. Moartea lui Benazir Bhutto este unul dintre cele mai socante evenimente din istoria agitata a Pakistan-ului.
Procesul in care au fost judecati cei sapte barbati a avut loc la Rawalpindi si s-a desfasurat cu usile inchise. "Ei au fost acuzati de conspiratie, dar si de conspiratie la crima", a declarat procurorul Chaudhry Zulfiqar Ali.

Benazir Bhutto a fost ucisa in 2007, in decembrie, la Rawalpindi, unde se afla in campanie electorala pentru alegerile legislative,la doua luni dupa revenirea sa din exil.

Guvernul condus de Pervez Musharraf l-a invinovatit pentru omorarea fostului premier Benazir Bhutto pe liderul talibanilor pakistanezi Baitullah Mehsud. Acesta a fost ucis intr-un atac american cu racheta in Waziristanul de Sud in 2009.

Procurorul Mohammad Azhar a declarat ca cei cinci militanti talibani au fost acuzati de "conspiratie criminala" pentru ca au adus la Rawalpindi un atentator sinucigas din zonele tribale din nord-vest. Procurorul a adaugat ca ofiterii de politie, inclusiv Saud Aziz, care era in 2007 seful politiei din Rawalpindi, au fost acuzati de incalcarea securitatii pentru ca au schimbat planul care asigura securitatea lui Benazir Bhutto.

Musharraf, care traieste in exil la Dubai si Londra, este acuzat ca nu a protejat-o suficient pe Bhutto. Fostul presedinte face obiectul unui mandat de arestare emis in februarie de un tribunal antiterorism. In august, acest tribunal a ordonat confiscarea bunurilor sale si inghetarea conturilor bancare din tara.

In ziua in care a murit, Bhutto nu a fost multumita de felul in care ii era asigurata securitatea si a spus ca "daca i se intampla ceva" Musharraf va fi vinovat.

Dupa moartea lui Benazir Bhutto, partidul ei a castigat alegerile generale in 2008, Musharraf fiind nevoit sa se retraga. Asif Ali Zardari, sotul lui Bhutto, a fost presedintele tarii de atunci.

×
Subiecte în articol: politie benazir bhutto asasinare islamisti