x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fraţii Decebal şi Spartacus Miha au fost condamnaţi pentru trafic de persoane în Irlanda de Nord

Fraţii Decebal şi Spartacus Miha au fost condamnaţi pentru trafic de persoane în Irlanda de Nord

28 Feb 2018   •   21:00
Fraţii Decebal şi Spartacus Miha au fost condamnaţi pentru trafic de persoane în Irlanda de Nord

Doi cetăţeni români au fost condamnaţi miercuri la pedepse cu închisoarea pentru trafic de persoane în Irlanda de Nord, informează PA. 

Fraţii Decebal şi Spartacus Mihai, membri ai unui grup infracţional organizat, şi-au recunoscut vinovăţia privind fapte de proxenetism, trafic de persoane în vederea exploatării sexuale, dobândirea de proprietăţi ilegale şi conversia unor astfel de proprietăţi, a comunicat poliţia nord-irlandeză. Decebal Mihai, în vârstă de 28 de ani, a primit o pedeapsă cu închisoarea pe patru ani, dintre care doi cu suspendare, iar Spartacus Mihai, în vârstă de 21 de ani, a fost condamnat la trei ani de închisoare, de asemenea cu supendare pentru jumătate din termen. 

Procurorii au salutat pedepsirea pentru prima dată a traficului de persoane şi a exploatării sexuale în Irlanda de Nord. 

Inspectorul-şef Mark Bell din cadrul unităţii poliţiei nord-irlandeze pentru combaterea sclaviei moderne şi a traficului de persoane a declarat că fraţii Mihai au fost arestaţi în urma uneia din cele mai extinse anchete a unor astfel de infracţiuni în Irlanda de Nord. "Fraţii făceau parte dintr-un grup infracţional organizat românesc, implicat în traficarea unor femei în şi din Irlanda de Nord, în scopul exploatării sexuale", a declarat Bell. Poliţia a acţionat după primirea unor informaţii de la o persoană particulară, efectuând percheziţii în estul Belfastului şi în Banbridge, în mai anul trecut. La două adrese au fost găsite patru femei cu vârste între 19 şi 30 de ani, care au fost identificate ca victime potenţiale ale exploatării sexuale, a adăugat inspectorul-şef. Toate au acceptat să îi însoţească pe poliţişti pentru discuţii, dar din păcate nu au colaborat cu poliţia şi nu au solicitat ajutorul de care aveau nevoie. "Este insuportabil să te gândeşti prin ce au trecut aceste victime, care nu înţelegeau şi nu vorbeau engleza şi probabil nu aveau acces la mulţi bani. Este de înţeles că erau absolut înspăimântate şi din toate aceste motive complexe nu au cooperat cu poliţia, însă din fericire aceste victime nu mai trebuie să suporte această viaţă de exploatare sexuală regulată", a mai spus poliţistul. 

Poliţiştii au identificat 25 de numere de telefon legate de Decebal Mihai, dintre care 10 erau legate de site-uri de internet care ofereau dame de companie. În cazul lui Spartacus Mihai, din şapte numere de telefon legate de acesta, cinci erau legate şi de astfel de site-uri de internet. Cel mai mare dintre fraţi a câştigat circa 150.000 de lire din traficul de persoane, din decembrie 2013 până în aprilie 2017. Celălalt a obţinut 27.000 de lire, din decembrie 2014 până în mai 2017. 

"Astfel de urmăriri penale înseamnă că infractorii care exploatează şi trafichează victime vulnerabile ştiu acum că procuratura şi alţi parteneri din sistemul judiciar penal pot construi acuzaţii solide şi obţine condamnări împotriva lor, fără a avea nevoie de dovezi din partea victimelor adesea speriate şi intimidate", a apreciat procurorul Lynn Carlin. AGERPRES

×