x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Doi soldaţi americani ucişi de un soldat afgan, în urma incidentului „Coranul incendiat”

Doi soldaţi americani ucişi de un soldat afgan, în urma incidentului „Coranul incendiat”

23 Feb 2012   •   10:22
Doi soldaţi americani ucişi de un soldat afgan, în urma incidentului „Coranul incendiat”

UPDATE 15.20

Presedintele SUA, Barack Obama i-a trimis o scrisoare omologului sau afgan, Hamid Karzai, cerandu-si scuze pentru incidentul de luni, cand mai multe exemplare din Coran au fost incendiate de militari americani, ceea ce a produs un val de proteste violente in tot Afganistanul.

'Vom urma toate procedurile necesare in vederea evitarii repetarii unor asemenea incidente, inclusiv tragerea la raspundere a celor ce se fac vinovati', promite Obama, citat de CNN.

Stirea initiala

Spiritele sunt incinse la maxim in Afganistan, in urma incendierii mai mult exemplare din Coran, de catre soldati americani, in pofida scuzelor prezentate de comandantul fortelor NATO, generalul John R. Allen.

Conform BBC news, un soldat afgan a deschis focul asupra unui grup de soldati americani, doi dintre acestia fiind ucisi. Alti soldati afgani au confiscat steaguri americane si unele dintre acestea au fost incendiate. Cel putin doua instalatii militare americane au fost atacate cu foc deschis. Protestele au cuprins tot teritoriul tarii si demonstrantii cer moartea presedintelui SUA. Cel putin cinci morti au fost raportati, in urma incidentelor ulterioare incidentului 'Coranul incendiat'. Talibanii au facut apel la agresiuni impotriva tuturor stranilor din Afganistan, ca replica la insulta suportata de musulmani.

Presedintele Afganistanului, Hamid Karzai se intalneste cu lideri ai triburilor, in incercarea de aplanare a conflictului. Dar multi dintre oficialii afgani si-au exprimat deschis sustinerea pentru proteste. (R.V.)

×