x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Dominique de Villepin, achitat în procesul Clearstream

Dominique de Villepin, achitat în procesul Clearstream

28 Ian 2010   •   00:00

Fostul premier francez Dominique de Villepin a fost achitat în procesul Cleastream, în care era acuzat că a complotat pentru discreditarea lui Nicolas Sarkozy, pe atunci ministrul de Interne şi candidat la funcţia de preşedinte al ţării.

Judecătorul a decis că nu există dovezi care să susţină acuzaţiile aduse lui de Villepin, care a şi pledat nevinovat încă de la începutul procesului, transmite BBC. Procuratura solicitase o sentinţă de un an şi jumătate de închisoare cu suspendare şi o amendă de 45.000 de euro. Important - nu se solicitase şi suspendarea dreptului de a fi ales.

Dominique de Villepin era bănuit că a manipulat o anchetă de corupţie datând din 2004 pentru a-i afecta imaginea lui Sarkozy şi a pune, astfel, umărul la înfrângerea lui la prezidenţialele din 2007. Complexa afacere făcea ca asupra lui Nicolas Sarkozy să planeze bănuieli cum că ar fi deţinut conturi bancare oculte în străinătate. Achitarea pronunţată astăzi îi va permite fostului premier să apară ca un posibil "recurs" al naţiunii, pe modelul istoric al generalului de Gaulle, comentează RFI România. De asemenea, el se poate prezenta fără probleme la alegerile prezidenţiale din 2012, "fie şi pentru a-i pune beţe în roate actualului preşedinte, Nicolas Sarkozy, faţă de care se spune că nu ar nutri o prea mare simpatie", adaugă sursa citată.

×
Subiecte în articol: externe