x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Donald Trump a acceptat să-l întâlnească pe Ban Ki-moon (purtător de cuvânt al ONU)

Donald Trump a acceptat să-l întâlnească pe Ban Ki-moon (purtător de cuvânt al ONU)

16 Noi 2016   •   22:13
Donald Trump a acceptat să-l întâlnească pe Ban Ki-moon (purtător de cuvânt al ONU)

Preşedintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, a acceptat să-l întâlnească pe secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a indicat miercuri purtătorul de cuvânt al ONU, Stéphane Dujarric, transmite AFP.

"Ei au acceptat să se întâlnească", a declarat acesta pentru AFP, precizând totodată că nicio dată nu a fost încă fixată.

Într-un interviu acordat AFP vineri, Ban anunţase că dorea să-l întâlnească pe Trump înainte ca mandatul actualului secretar general să se încheie, în decembrie.

Cei doi au avut o convorbire telefonică vineri după-amiaza, în urma căreia au convenit să rămână în contact, potrivit unui comunicat al ONU.

Ban indicase, pentru AFP, că el va pleda pe lângă Trump pentru ca America să continue "să muncească pentru binele umanităţii" şi să coopereze cu ONU, în ciuda declaraţiilor critice la adresa organizaţiei făcute de Trump.

În cursul campaniei prezidenţiale, Donald Trump a ameninţat cu reducerea contribuţiei americane la ONU şi a promis să revină asupra acordului de la Paris privind lupta contra încălzirii globale, semnat de 195 de ţări şi ratificat de Washington.

Acest dosar a fost una dintre priorităţile lui Ban pe perioada celor zece ani ai săi în fruntea ONU.

Declaraţiile lui Trump au suscitat nelinişte printre diplomaţii ONU, dar Ban a minimalizat importanţa lor, apreciind că, odată ajuns în funcţie, Trump se va delimita de "retorica sa de campanie".

În deschiderea conferinţei climatice de la Marrakech (Maroc), marţi, Ban şi-a exprimat "speranţa" ca Donald Trump "să înţeleagă urgenţa" acţiunii împotriva încălzirii globale.

Sursa: AGERPRES

×
Subiecte în articol: donald trump trump ban ki-moon onu