x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Donald Trump admite că rezultatele sunt "oarecum dezamăgitoare",însă salută o "foarte mare victorie"

Donald Trump admite că rezultatele sunt "oarecum dezamăgitoare",însă salută o "foarte mare victorie"

10 Noi 2022   •   07:20
Donald Trump admite că rezultatele sunt "oarecum dezamăgitoare",însă salută o "foarte mare victorie"
Sursa foto: Hepta

Fostul preşedinte american Donald Trump, care s-a implicat activ în campania electorală, a admis, miercuri seară, că rezultatele înregistrate de Partidul Republican în scrutinul parlamentar sunt "oarecum dezamăgitoare", dar salută o "foarte mare victorie", pe fondul unor acţiuni de contestare.

"Chiar dacă din anumite puncte de vedere alegerile de ieri au fost oarecum dezamăgitoare, din punctul meu de vedere sunt o foarte mare victorie - 219 victorii şi 16 înfrângeri la nivel general. Cine a fost vreodată mai bine de atât?", a declarat Donald Trump într-un mesaj postat pe platforma Truth Social, potrivit publicaţiei The Hill.

Anterior, Trump afirma că, deşi a fost "o seară extraordinară", "presa de tip ştiri false împreună cu partenerii delictelor, democraţii, fac tot posibilul să minimizeze rezultatele".

Partidul Republican din Statele Unite menţine avansul în cursa pentru a obţine majoritatea în Camera Reprezentanţilor. Potrivit datelor electorale actualizate, citate de postul de televiziune CNN, Partidul Republican a obţinut deja 204 locuri în Camera Reprezentanţilor, iar Partidul Democrat 187. Proiecţiile postului ABC News indică în acest moment 211 locuri pentru Partidul Republican şi 194 pentru Partidul Democrat. Camera Reprezentanţilor are 435 de locuri, iar controlul va fi al partidului care va depăşi 218 locuri.

Cursa la Senat rămâne foarte strânsă. În acest moment, Partidul Republican este creditat cu 48-49 de locuri din totalul de 100, iar Partidul Democrat cu 48 de locuri. Majoritatea simplă va fi atinsă la 51 de locuri, dar este posibilă şi o situaţie de egalitate. Situaţia din Senat depinde de rezultatele alegerilor din statele Arizona, Georgia, Nevada şi Wisconsin.

Mick Mulvaney, fost şef al cancelariei de la Casa Albă, a afirmat că fostul preşedinte Donald Trump nu are o situaţie foarte bună în urma scrutinului parlamentar din SUA şi ar putea fi învins de guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, în cursa pentru a fi candidat la preşedinţie în 2024. "Între a fi Donald Trump sau Ron DeSantis acum, oricine ar vrea să fie Ron DeSantis. DeSantis a câştigat, iar Trump nu este într-o situaţie foarte bună", a declarat Mick Mulvaney, pentru CBS News. Mulţi candidaţi republicani susţinuţi direct în campanie de Donald Trump au înregistrat rezultate slabe în scrutinul legislativ intermediar din Statele Unite.

Victoria clară a politicianului republican Ron DeSantis, care a obţinut un nou mandat de guvernator al statului Florida, îl poziţionează favorabil pentru a reprezenta Partidul Republican în scrutinul prezidenţial din 2024, în detrimentul fostului preşedinte Donald Trump. Guvernatorul Ron DeSantis a obţinut o victorie clară în statul Florida, la o diferenţă de 20% (1,5 milioane de voturi) în raport cu fostul guvernator Charlie Crist.

"Încă doi ani!", au scandat simpatizanţii lui Ron DeSantis imediat după anunţarea rezultatului, referindu-se la perspectivele ca acesta să fie în 2024 candidatul Partidului Republican pentru funcţia de preşedinte al SUA. În afară de propria victorie, Ron DeSantis a contribuit şi la reconfigurarea listelor candidaţilor republicani din Florida pentru posturi în Congresul SUA, ceea ce confirmă influenţa acestuia în Partidul Republican, potrivit publicaţiei The Hill. "Datorită susţinerii masive a locuitorilor din Florida, nu doar că am câştigat un scrutin, am rescris harta politică. Vă mulţumesc că ne-aţi onorat cu o victorie istorică", a afirmat Ron DeSantis.

În pofida conturării perspectivelor preluării controlului asupra Camerei Reprezentanţilor, unii analişti notează că Partidul Republican nu a înregistrat o victorie masivă în scrutinul parlamentar intermediar, considerând că acesta este un semnal că Donald Trump, implicat activ în campanie, nu este foarte popular. Situaţia ar putea afecta şansele lui Trump de a deveni candidatul Partidului Republican în scrutinul din 2024.

În ultimele zile, Donald Trump a intensificat criticile la adresa lui Ron DeSantis, sugerând să acesta ar avea un eşec dacă va candida împotriva sa în scrutinul intern pentru desemnarea candidatului republican în scrutinul prezidenţial. "Nu ştiu dacă va candida, dar dacă va câştiga, s-ar putea să se rănească foarte rău. Cred că ar face o greşeală, cred că nu ar fi pe placul bazei electorale, nu cred că ar fi bine pentru partid", a afirmat Trump într-un interviu acordat postului de televiziune Fox News. Trump chiar a sugerat că ar putea dezvălui informaţii compromiţătoare despre Ron DeSantis. "Aş spune lucruri care nu ar fi foarte plăcute despre el, ştiu despre el mai multe decât oricine altcineva (...)", a afirmat Trump.

Conform unor surse din anturajul lui Donald Trump, acesta este foarte nemulţumit de ascensiunea lui Ron DeSantis şi de influenţa acestuia în Partidul Republican. "Este un vas care se scufundă, nu avem cum să mai învingem în actuala situaţie. Acesta este sfârşitul erei Trump şi răsăritul erei DeSantis", a afirmat un activist republican, sub protecţia anonimatului, pentru postul ABC News.

(sursa: Mediafax)

Mihai Draghici, mihai.draghici@mediafax.ro

Keywords:SUA, POLITICĂ
Domenii / servicii:Externe, General News, Raport Politic

×
Subiecte în articol: alegeri SUA midterms donald trump