x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Donald Trump deschide calea anulării tratatului internațional cu iranienii

Donald Trump deschide calea anulării tratatului internațional cu iranienii

de Şerban Mihăilă    |    20 Apr 2017   •   17:34
Donald Trump deschide calea anulării tratatului internațional cu iranienii
Sursa foto: Ye Pingfan

În ziua în care administrația de la Washington a confirmat că Teheranul își respectă angajamentele internaționale, președintele Donald Trump a anunțat declanșarea unui mecanism instituțional prin care poate anula acordul încheiat de Obama cu Iranul, în 2015. Demersul Casei Albe riscă să arunce Orientul Mijlociu într-o nouă perioadă de incertitudine.

Administrația Trump a anunțat, marți, că a decis declanșarea unei evaluări interinstituționale pentru a stabili dacă ridicarea sancțiunilor contra Iranului, prin acordul nuclear din 2015,  a fost în interesul securității naționale a Statelor Unite. Anunțul a fost făcut chiar în ziua în care șeful diplomației americane, Rex Tillerson, a informat Congresul că Teheranul s-a conformat până acum angajamentelor asumate în cadrul tratatului încheiat cu doi ani în urmă, după un deceniu de negocieri, între Iran și cele șase mari puteri – Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania. Conform acordului, Departamentul de Stat trebuie să notifice Congresul la fiecare 90 de zile în privința modului în care Teheranul își respectă angajamentele, iar aceasta a fost prima informare făcută de administrația Trump în legătură cu tratatul ce limitează programul nuclear iranian, în schimbul ridicării sancțiunilor economice internaționale impuse Iranului. În pofida evaluării pozitive, secretarul de Stat american le-a transmis însă congresmenilor că există îngrijorări tot mai mari în privința rolului jucat de Iran ca stat care sponsorizează terorismul, deschizând astfel calea declanșării unui mecanism instituțional ce ar putea duce la ruperea unilaterală a înțelegerii internaționale.

Buni, dar răi

„Președintele Donald J. Trump a cerut Consiliului Național de Securitate să efectueze o evaluare interinstituțională a Planului comun de acțiune cuprinzător (The Joint Comprehensive Plan of Action /JCPOA/) pentru a se evalua dacă suspendarea sancțiunilor legate de Iran în conformitate cu JCPOA este vitală intereselor de securitate națională a Statelor Unite”, a declarat Tillerson, citat de Reuters. „Iranul rămâne unul dintre principalele state care sponsorizează terorismul prin multe platforme și metode”, a adăugat el. Acordul figurează între înțelegerile încheiate de fostul lider american, Barack Obama, pe care Trump a promis să le distrugă.

În timpul campaniei sale prezidențiale, Donald Trump a calificat acordul cu Iranul - considerat piesa de rezistență a diplomației lui Obama - drept „cea mai proastă afacere negociată vreodată”.

Luna trecută, secretarul american al Apărării, James Mattis, a declarat că Teheranul continuă să se comporte ca un „exportator de terorism” și rămâne un sponsor al activităților extremiste. Statele Unite acuză de mult timp Iranul că este cel mai mare stat care sponsorizează terorismul, afirmând că liderii de la Teheran mențin conflictele din Siria, Irak și Yemen și, de asemenea, sprijină grupări precum Hezbollah, găzduite în țări aliate, precum Liban.  

×
Subiecte în articol: Donald Trump tratat international iran