Este primul dintre președinții americani contemporani care nu a băut niciodată. Și George W Bush a fost abstinent în perioada când s-a aflat în cea mai înaltă funcție în stat dar a renunțat la băutură când a împlinit 40 de ani.
Într-un interviu de la începutul mandatului său de președinte, Donald Trump a explicat că are un motiv pentru care nu bea.
„Nu am băut niciodată”, a declarat Donald Trump pentru Fox News, citat de BBC, după ce a fost ales președinte, în 2016. A explicat că și-a văzut fratele mai mare, pe Freddie, murind de o boală cauzată de alcoolism. „A fost o perioadă foarte grea”.
„Dacă nu începi, nu vei avea niciodată vreo problemă. Dacă începi, s-ar putea să ai o problemă. Și este o problemă greu de oprit", a mai spus Trump.
El a recunoscut că a trăit mereu cu teama că ar putea avea o genă din cauza căreia să fie predispus la dependență și i-ar fi imposibil să consume alcool în cantități moderate.
Citiți și Donald Trump spune că a ajuns la un acord cu Kamala Harris asupra dezbaterii din 10 septembrie
Trump le-a impus și copiilor săi să-i urmeze exemplul. În fiecare zi le repeta obsesiv: fără droguri, fără alcool, fără țigări.
„Am fost foarte dur cu copiii mei cu privire la băutură”, a mai spus el.
Legătura dintre președinții americani și alcool
George W Bush a băut ani de zile, dar la vârsta de 40 de ani a schimbat obsesia pentru băutură într-una pentru fitness.
Jimmy Carter este un alt fost președinte american care nu a băut și cei care au lucrat cu el în acea perioadă spun că viața la Casa Albă era îngrozitor de „uscată” și de plictisitoare în mandatul său.
Senatorul Ted Kennedy și-a amintit că ori de câte ori ajungea la Casa Albă pentru vreo întâlnire oficială i se comunica imediat că în toată clădirea nu exista niciun fel de băutură cu alcool.
Dar SUA a avut și mulți președinți care au băut moderat. Unul dintre ei a fost Franklin D Roosevelt, care a condus țara în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Alți președinți au avut un apetit mai mare pentru băutură. Lyndon Johnson era celebru la Washington pentru cantitățile apreciabile de whisky și suc pe care le consuma atunci când a fost lider al majorității democrate în Senat. Și-a păstrat obiceiul și când a ajuns la Casa Albă. După un atac de cord, Johnson i-a spus medicului său că singurele lucruri care i-au plăcut în viață au fost „whisky-ul, soarele și sexul”.
Citiți și Războiul sexelor în UE. „Clubul băieților bătrâni” strică socotelile Ursulei von der Leyen
Richard Nixon a fost un alt președinte consumator de alcool și se pare că acest obicei avea o influență dezastruoasă asupra stării lui de spirit și a deciziilor pe care le lua.
Potrivit secretarului său de stat, Henry Kissinger, problema lui Nixon a fost că băutura îi declanșa gândirea agresivă și ar fi făcut mai multe amenințări cu acțiuni militare.
Când Coreea de Nord a doborât un avion spion al SUA, în aprilie 1969, Nixon s-a înfuriat și ar fi ordonat o lovitură nucleară tactică. Potrivit istoricului Anthony Summers, Henry Kissinger a vorbit la telefon cu comandanții militari și au căzut de acord să nu facă nimic până când Nixon nu s-a trezit în următoarea dimineață.
La începutul anilor 1970, când a început scandalul Watergate, Nixon se baza mai mult pe băutură și somnifere pentru a face față presiunii. În seara zilei de 11 octombrie 1973, el nu a fost în stare să vorbească la telefon cu prim-ministrul britanic Edward Heath despre cele mai recente evoluții ale războiului arabo-israelian pentru că era foarte beat.
Richard Nixon a fost un avertisment pentru viitorii președinți cu privire la pericolul pe care îl reprezenta consumul de alcool, potrivit Antena3 CNN.