SUA ar fi într-o poziţie de forţă în cazul unui război împotriva Iranului şi un eventual conflict, care nu ar implica trupe la sol, 'nu ar dura prea mult timp', a declarat miercuri preşedintele american Donald Trump la canalul tv Fox Business, citat de AFP şi Reuters.
Orice război între SUA şi Iran ar fi unul rapid, a spus Donald Trump, reiterându-şi cu toate acestea dorinţa de a evita o confruntare militară cu Iranul.
Întrebat cu privire la un eventual conflict între SUA şi Iran, Donald Trump a răspuns: 'Sper că nu. Dar, dacă s-ar întâmpla ceva, suntem într-o poziţie foarte avantajoasă. Pot spune că nu ar fi nevoie de mult timp'. 'Nu vorbesc despre o operaţiune la sol, nu spun că vom trimite un milion de soldaţi. Spun doar că, dacă s-ar întâmplă ceva, nu va dura mult timp', a insistat el.
'Am fost foarte bun cu ei', a mai spus Trump, amintind că a renunţat anterior la executarea unor lovituri aeriene asupra Iranului, deşi forţele armate iraniene au doborât o dronă americană.
Teheranul părea să încerce să calmeze situaţia miercuri pe fondul tensiunilor exacerbate în Golf, după o primă reacţie foarte fermă la anunţul sancţiunilor americane cu caracter eminamente politic.
Donald Trump, care acuză Teheranul că încearcă să obţină arma atomică şi îi atribuie responsabilitatea pentru o serie de probleme în Orientul Mijlociu, şi-a angajat ţara într-o campanie de 'presiune maximă' la adresa Iranului, notează AFP.
După ce a retras SUA din acordul încheiat în 2015 la Viena între Iran şi cele şase mari puteri, el a reinstituit sancţiunile împotriva Teheranului şi în ultima serie anunţată luni l-a vizat direct pe ghidul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei.
Preşedintele iranian Hassan Rouhani a asigurat miercuri, într-o discuţie telefonică cu omologul său francez Emmanuel Macron, că ţara sa nu caută 'război cu nicio ţară, nici chiar cu SUA', potrivit agenţiei de presă oficiale Irna.
Totuşi, liderul iranian l-a avertizat pe Emmanuel Macron că Teheranul ar putea să suspende mai multe dintre angajamentele luate în virtutea acordului încheiat la Viena. Iranul a acuzat marţi Statele Unite că au 'închis permanent calea diplomaţiei'.
Tensiunile s-au acutizat la 13 iunie după ce în golful Oman au fost atacate două petroliere la bordul cărora au izbucnit incendii şi s-au produs explozii. Washingtonul a atribuit Iranului responsabilitatea pentru incident, dar Teheranul a respins acuzaţiile. La 20 iunie, forţele iraniene au doborât o dronă militară americană RQ-4, după care, potrivit declaraţiilor lui Donald Trump, Statele Unite au pregătit o operaţiune militară care prevedea lovituri punctuale asupra a trei obiective de pe teritoriul Iranului. Conform afirmaţiilor liderului american, cu 10 minute înainte de începerea acestei operaţiuni, el a dat ordin pentru anularea acesteia, apreciind că este disproporţionată faţă de acţiunile Teheranului.