x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Dosarul Skripal. Luxemburgul își recheamă ambasadorul din Rusia

Dosarul Skripal. Luxemburgul își recheamă ambasadorul din Rusia

28 Mar 2018   •   19:29
Dosarul Skripal. Luxemburgul își recheamă ambasadorul din Rusia

Luxemburgul a anunţat miercuri rechemarea ambasadorului din Rusia pentru 'consultări' în urma atacului cu un agent neurotoxic împotriva fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia în Anglia, relatează AFP. 

Guvernul din Luxemburg "susţine analiza guvernului din Regatul Unit potrivit căreia este extrem de probabil ca Federaţia Rusă să fie responsabilă de acest act", se arată într-un comunicat. 

'Aceasta este o adevărată problemă' şi 'există responsabilităţi', a insistat ministrul de externe din Luxemburg, Jean Asselborn, declarându-se 'în totală solidaritate' cu Regatul Unit. Dar 'este clar că nu dorim să să expulzăm diplomaţii ruşi', a adăugat sursa citată, confirmând afirmaţiile făcute marţi la postul de radio RTL Luxemburg. 

Un număr de 122 expulzări ale unor diplomaţi ruşi au fost deja decretate într-un mod coordonat începând de luni de 27 de ţări occidentale, inclusiv Statele Unite şi 18 membre ale Uniunii Europene (cu excepţia Marii Britanii), ca parte a unor represalii din Occident, după otrăvirea acestui fost spion rus. 

Malta, Bulgaria, Slovacia şi Portugalia şi-au rechemat de asemenea ambasadorul în Rusia, dar nu au expulzat diplomaţi ruşi precum Luxemburgul. 

Dintre ţările membre UE, Cipru, Slovenia, Grecia şi Austria nu au luat până acum nicio acţiune împotriva Moscovei. 

NATO a anunţat, de asemenea, marţi că a decis să-şi retragă acreditările pentru şapte membri ai misiunii ruse şi să respingă trei cereri suplimentare de acreditare. 

Acţiunea coordonată de Occident, fără precedent, chiar şi luând în considerare perioada fostului Război Rece, este un răspuns la otrăvirea cu agent neurotoxic a fostului spion dublu Serghei Skripal şi a fiicei acestuia Iulia la 4 martie la Salisbury (sud-vestul Angliei). Regatul Unit, susţinut de principalii săi aliaţi, acuză Rusia că este vinovată în acest caz. 

Cele două victime sunt încă spitalizate în stare critică şi 'starea lor nu pare să se amelioreze', a declarat secretarul de stat britanic pentru afaceri externe, Alan Duncan.

AGERPRES

×