x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Două bijuterii de aur au fost descoperite în fundul dublu al unei căni din muzeul de la Auschwitz

Două bijuterii de aur au fost descoperite în fundul dublu al unei căni din muzeul de la Auschwitz

20 Mai 2016   •   20:50
Două bijuterii de aur au fost descoperite în fundul dublu al unei căni din muzeul de la Auschwitz

Un inel şi un lănţişor de aur, ascunse în urmă cu mai bine de 70 de ani în fundul dublu al unei căni de metal de un prizonier din fostul lagăr nazist Auschwitz-Birkenau, au fost descoperite în cadrul unor lucrări de conservare, a anunţat joi muzeul amenajat pe sit, preluat de 20minutes.ch.

Cana în care au fost găsite bijuteriile face parte din miile de obiecte de bucătărie expuse la muzeu. "Am mai făcut astfel de descoperiri, însă aceasta este unică datorită felului în care au fost ascunse bijuteriile", a declarat un purtător de cuvânt al muzeului, Pawel Sawicki.

"Nu am verificat toate miile de ustensile de bucătărie, dar am reuşit să găsim aceste obiecte preţioase fiindcă fundul dublu s-a degradat şi s-a desprins singur de cană", a adăugat el. Lănţişorul, învelit într-o bucată de pânză, se afla lângă inel.

Este imposibilă însă identificarea proprietarului, potrivit lui Sawicki, care apreciază totuşi că acea persoană a crezut în minciunile naziştilor. Mulţi deportaţi luau cu ei obiecte preţioase fiindcă germanii "le promiteau că îi mută şi că vor duce o viaţă nouă". La sosirea în lagăr, obiectele le erau luate.

De mulţi ani se descoperă pe locul fostului lagăr nazist obiecte care au aparţinut prizonierilor. Printre ele, "un mic nasture, tacâmuri, obiecte de sticlă", a mai spus Sawicki.

Între 1940 şi începutul anului 1945, Germania nazistă a exterminat la Auschwitz-Birkenau circa 1,1 milioane de persoane, dintre care 1 milion de evrei din diferite ţări europene. Muzeul, creat de guvernul polonez în 1947, deţine mii de obiecte care le-au aparţinut prizonierilor, printre care 4.000 de valize, zeci de mii de pantofi, perii sau obiecte de bucătărie, numai o parte fiind expuse.AGERPRES

×