x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Două ONG-uri ne acuză de muşamalizarea zborurilor CIA

Două ONG-uri ne acuză de muşamalizarea zborurilor CIA

de Agerpres    |    19 Dec 2011   •   11:23
Două ONG-uri ne acuză de muşamalizarea zborurilor CIA

Majoritatea tarilor dintr-un grup de 28 analizate, printre care si Romania, nu au respectat cerintele privind libertatea de informatie in legatura cu implicarea lor in zborurile secrete ale CIA care au transportat suspecti de terorism, au anuntat luni doua grupuri de aparare a drepturilor omului, citate de AP.

Organizatiile Reprieve, cu sediul la Londra, si Acces Info Europe, cu sediul la Madrid, acuza statele europene ca si-au acoperit complicitatea la asa-numitul program de "extradare extraordinara' prin faptul ca nu au oferit date despre traficul aerian care ar fi putut arata traseele avioanelor. Cele doua organizatii sustin ca numai sapte din 28 de tari au oferit informatiile solicitate. Cinci tari au precizat ca nu mai au aceste date, trei au refuzat sa le ofere, iar 13, printre care si Romania, nu au oferit niciun raspuns la mai mult de 10 saptamani dupa formularea solicitarilor. Tacerea Europei este in contrast cu SUA, care au predat registre ale Autoritatii Federale de Aviatie cu date despre mai mult de 27.000 de segmente de zbor. Raportul celor doua grupuri sustine ca SUA au oferit "de departe cel mai complet raspuns' si acuza tarile europene ca au restante atunci cand vine vorba despre transparenta. Activistii pentru drepturile omului au incercat de ani sa puna cap la cap informatiile privind sute de zboruri secrete care au transportat suspecti de terorism intre inchisorile conduse de SUA in strainatate si baza militara americana de la Guantanamo Bay ca parte a 'razboiului impotriva terorii' de dupa atacurile de la 11 septembrie 2001. CIA nu a recunoscut niciodata existenta unor locuri specifice, insa inchisori controlate de oficiali americani ar fi operat in Thailanda, Afganistan, Lituania, Polonia si Romania, unde suspecti de terorism, printre care si Khalid Sheik Mohammad, creierul atacurilor de la 11 septembrie 2001, au fost interogati in subsolul unei cladiri guvernamentale din Bucuresti, noteaza Associated Press.

Activistii pentru drepturile omului sustin ca CIA a folosit acest program pentru a tortura detinuti in tarile unde acest lucru este permis. Intr-o ancheta din 2007, politicianul elvetian Dick Marty a acuzat 14 guverne europene ca au permis CIA sa conduca centre de detentie sau sa efectueze zboruri de extradare deasupra teritoriilor lor intre 2002 si 2005. Inchisorile europene au fost inchise pana in mai 2006, iar programul CIA de detentie si interogare s-a incheiat in 2009.

Consiliul Europei estima in 2007 ca 1.245 de zboruri operate de CIA au traversat continentul european, insa un numar exact este imposibil de stabilit.

Cele doua organizatii au spus ca au identificat 54 de zboruri americane considerate a fi implicate in astfel de zboruri. Ele au trimis cereri de informatii unui numar de 28 de state, in majoritate europene, precum si autoritatii de reglementare in domeniul traficului aerian Eurocontrol, pentru date privind deplasarile avioanelor. In afara de SUA, celelalte tari care au oferit informatii sunt Danemarca, Finlanda, Germania, Irlanda, Lituania si Norvegia. Cinci tari au spus ca nu au astfel de informatii - Marea Britanie, Bulgaria, Cehia, Estonia si Slovenia. Cele doua organizatii nu au primit niciun raspuns de la Albania, Austria, Azerbaidjan, Capul Verde, Georgia, Franta, Islanda, Italia, Letonia, Romania, Rusia, Spania si Turcia.

×