x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Două tinere din Nisa, suspectate că ar intenţiona să comită un atentat, plasate în detenţie provizorie

Două tinere din Nisa, suspectate că ar intenţiona să comită un atentat, plasate în detenţie provizorie

25 Sep 2016   •   17:20
Două tinere din Nisa, suspectate că ar intenţiona să comită un atentat, plasate în detenţie provizorie

Două tinere radicalizate de 17 şi, respectiv, 19 ani din Nisa, oraş de pe coasta mediteraneană a Franţei, scena unui atentat sângeros la mijlocul lunii iulie, au fost arestate şi plasate în arestul poliţiei, în contextul unor suspiciuni că ar dori să comită un atac jihadist, relatează duminică AFP, citând surse judiciare franceze. 

Ancheta, deschisă la 9 septembrie, a stabilit că acestea au fost în contact cu Rachid Kassim, un propagandist al grupării jihadiste Statul Islamic (SI), care lansează cu regularitate apeluri la comiterea de atacuri prin e-mailul criptat Telegram din zona irakiano-siriană. 

"Ele au recunoscut că au planificat o acţiune violentă, sub influenţa lui Rashid Kassim, înainte de a renunţa", a declarat o sursă apropiată anchetei. 

În urma investigaţiilor, poliţia nu a reuşit să găsească arme la domiciliul lor în Nisa, unde Mohamed Lahouaiej Bouhlel, un tunisian de 31 de ani a intrat cu un camion frigorific într-o mulţime de oameni, făcând 86 de morţi şi 434 de răniţi, la 14 iulie. 

Minora de 17 ani, care nu s-a mai aflat până acum în vizorul serviciilor de informaţii, a admis că "viza mai mulţi militari", o ţintă recurentă a Statului Islamic, potrivit unei surse apropiate anchetei. Ea a fost pusă sub acuzare la 17 septembrie, la Paris, pentru asociere teroristă criminală şi plasată în detenţie. 

Cealaltă tânără, de 19 ani, era cunoscută în schimb serviciilor de securitate, ea figurând în ancheta asupra filierei jihadiste din Nisa, organizată de Omar Diabym, considerat unul dintre primii recrutori de combatanţi francezi. Încă de la vârsta de 17 ani, aceasta intenţiona să plece în Irak sau Siria. 

Inculpată la 21 noiembrie 2014, ea a fost plasată sub control judiciar, cu obligaţia de a se prezenta la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa. Această măsură a fost ridicată însă în cadrul noii anchete, fiind plasată în detenţie provizorie. 

În ultimele săptămâni, mai multe persoane, inclusiv cel puţin trei adolescenţi, au fost arestaţi preventiv în contextul unor suspiciuni cu atacuri similare, sub influenţa propagandei lui Rashid Kassim. Acesta din urmă ar fi inspirat atacurile împotriva unui cuplu de poliţişti, la 13 iunie, şi împotriva unui preot, la 26 iulie. 

Arestările intervin în timp ce, potrivit premierului Manuel Valls, ameninţarea teroristă este "maximă" în Franţa, ţară lovită din 2015 de o serie de atentate care s-au soldat cu cel puţin 238 de morţi până în prezent. AGERPRES

×