x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Dovezi - Georgia demonstrează că Rusia a declanşat conflictul din Oseţia de Sud

Dovezi - Georgia demonstrează că Rusia a declanşat conflictul din Oseţia de Sud

de Sînziana Stancu    |    17 Sep 2008   •   00:00

Tbilisi a dat publicităţii o serie de interceptări telefonice, prin care demonstrează că trupele ruseşti au fost cele care au declanşat conflictul ruso-georgian din luna august.



Tbilisi a dat publicităţii o serie de interceptări telefonice, prin care demonstrează că trupele ruseşti au fost cele care au declanşat conflictul ruso-georgian din luna august.

Din aceste interceptări reiese că blindatele ruseşti au intrat în Georgia cu cîteva ore înaintea declanşării atacului georgian din Oseţia de Sud, în data de 8 august, informează Reuters. “Convorbirile interceptate confirmă că primele unităţi ale armatei ruse, cu blindate, au intrat şi au trecut prin tunelul Roki în dimineaţa zilei de 7 august, cu mai mult de 12 ore înainte ca forţele georgiene să înceapă să se mobilizeze”, se arată într-un comunicat al Ministerului georgian de Interne. Interceptările conţin convorbiri telefonice între oficialităţile pentru securitate din Oseţia de Sud.

ROTAŢIE DE RUTINĂ. La rîndul ei, Rusia neagă aceste acuzaţii, afirmînd că dovezile aduse împotriva ei “nu sînt serioase”, explicînd că mişcările de trupe despre care este vorba în înregistrări au fost de fapt o rotaţie de rutină, făcută de forţele ruse, aflate în regiunea separatistă georgiană încă înainte de izbucnirea conflictului. Într-una dintre interceptări, un grănicer informează, în data de 7 august, că blindatele ruse trec în Oseţia de Sud, iar Rusia se apără, spunînd că a fost forţată să lanseze un triplu atac – aerian, terestru şi naval ­ împotriva Georgiei, pentru a opri “genocidul” georgienilor împotriva oseţilor. Un diplomat american, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, a confirmat că informaţiile conţinute în interceptări coincid cu cele pe care le-a primit de la oficialităţile georgiene în acele momente. Întrebat despre dezvăluirea interceptărilor, purtătorul de cuvînt al Ministerului de Externe rus, Andrei Nesterenko, a declarat că “acest mod de a planta informaţii gen «ce am auzit...» nu este ceva serios”, adăugînd că imaginile prin satelit obţinute de NATO vor demonstra exact contrariul, adică faptul că Georgia a fost cea care a declanşat atacul.

×
Subiecte în articol: externe