x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Drapelul american va fi coborât în bernă, în semn de omagiu pentru Neil Armstrong

Drapelul american va fi coborât în bernă, în semn de omagiu pentru Neil Armstrong

27 Aug 2012   •   19:24
Drapelul american va fi coborât în bernă, în semn de omagiu pentru Neil Armstrong

Presedintele Statelor Unite Barack Obama a ordonat luni coborarea in berna a steagurilor institutiilor publice in ziua in care au loc funeraliile lui Neil Armstrong, primul om care a pasit pe Luna, decedat sambata, la varsta de 82 de ani.

"In semn de respect pentru memoria lui Neil Armstrong, ordon coborarea drapelelor americane in berna in ziua inmormantarii sale", a anuntat Obama, intr-un decret publicat de Casa Alba.

Ordinul vizeaza steagurile de la sediul presedintiei, cladirile federale, bazele militare, ambasadele americane, dar si pavilioanele navelor marinei militare, US Navy.

Funeraliile lui Neil Armstrong vor avea loc vineri la Cincinnati, iar un reprezentant din Ohio, statul in care s-a nascut Armstrong, a anuntat luni ca ii va solicita lui Obama, printr-o scrisoare, ca pentru astronautul legendar sa fie organizate funeralii nationale.

"Aceasta scrisoare vrea doar sa spuna ca cerem imediat presedintelui sa organizeze funeralii nationale pentru Neil Armstrong, care a fost nu doar eroul nostru national, ci erou in intreaga lume", a declarat pentru AFP republicanul Bill Johnson din cadrul Camerei Reprezentantilor.

Primul om care a pus piciorul pe Luna, Neil Armstrong a devenit pe 20 iulie 1969 un erou al intregii lumi si un simbol al odiseei spatiale. Atingand solul Lunii, el a declarat "Acesta este un pas mic pentru om, dar un salt urias pentru umanitate".

"Daca un asemenea lucru nu este demn de recunostinta nationala si mondiala, atunci nu stiu ce ar putea fi", a subliniat Bill Johnson.

Neil Armstrong era cunoscut pentru discretia sa, iar Bill Johnson a apreciat ca ar fi necesar ca presedintia sa discute cu familia astronautului pentru a gasi un mijloc de onorare a memoriei acestuia, respectandu-i dorintele.

Funeraliile nationale sunt rezervate, in general, fostilor presedinti americani. Ultimele organizate pentru un american care nu a fost presedinte au fost dedicate generalului MacArthur, in 1964.

Sambata, la putin timp dupa ce moartea lui Armstrong a fost anuntata de catre familia sa, Obama a declarat ca fostul astronaut figureaza printre "cei mai mari eroi americani" si ca realizarile sale "nu vo fi uitate niciodata".

×