x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Drepturile omului: SUA critică China şi Iranul şi îşi menajează unii aliaţi

Drepturile omului: SUA critică China şi Iranul şi îşi menajează unii aliaţi

14 Mar 2019   •   11:54
Drepturile omului: SUA critică China şi Iranul şi îşi menajează unii aliaţi

Şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo, a criticat China şi Iranul în raportul anual al Departamentului de Stat privind situaţia drepturilor omului în lume, prezentat miercuri, arătându-se însă conciliant cu alte ţări, în numele 'intereselor Statelor Unite', transmit AFP şi Reuters.
China, considerată de Washington adversarul său strategic numărul unu, 'joacă într-o categorie aparte atunci când este vorba despre încălcări ale drepturilor omului', a declarat Pompeo în faţa presei, acuzând Beijingul că 'şi-a intensificat la niveluri record campania de plasare în detenţie a minorităţilor musulmane'.
Raportul menţionează că autorităţile chineze au plasat în detenţie arbitrară între 800.000 şi posibil peste 2 milioane de uiguri, etnici kazahi şi alţi musulmani, într-o campanie de epurare etnică şi religioasă.
Referindu-se la Iran, Pompeo a declarat că guvernul a ucis peste 20 de persoane şi a arestat mii de oameni care au manifestat 'pentru drepturile lor', Teheranul 'continuând un tipar de cruzime aplicat de regim iranienilor', în timp ce raportul vorbeşte despre 'un bilanţ extrem de negativ', care 's-a agravat în mai multe domenii-cheie'.
În schimb, în privinţa Coreei de Nord, referirea la încălcări 'flagrante' ale drepturilor omului, inclusă în raportul de anul trecut, a fost înlocuită cu o enumerare ce cuprinde: 'execuţii extrajudiciare sau arbitrare de către guvern', 'dispariţii forţate', 'tortură', existenţa a 80.000-120.000 de 'deţinuţi politici'.
'Politica acestei administraţii este de a discuta cu celelalte guverne, oricare ar fi bilanţul lor' în privinţa drepturilor omului, 'dacă aceasta favorizează interesele Statelor Unite', justifică Mike Pompeo, în preambulul raportului.
Argumentul a fost invocat deja pentru a confirma alianţa strategică cu Arabia Saudită, în pofida asasinării jurnalistului Jamal Khashoggi, a cărei responsabilitate a fost atribuită de Senatul american prinţului moştenitor Mohammed bin Salman.
Deşi raportul Departamentului de Stat menţionează acest asasinat comis de 'agenţi guvernamentali' printre încălcările drepturilor omului, numele prinţului nu este citat.
Raportul mai evidenţiază negativ abuzurile din Sudanul de Sud, Nicaragua şi Myanmar.
Amnesty International a calificat drept 'scandaloasă' 'prăpastia între evaluarea oficială a situaţiei drepturilor omului în lume de către Departamentul de Stat şi refuzul administraţiei Trump de a face din ea o prioritate de politică externă'.
Documentul şi prezentarea sa de către Mike Pompeo sunt presărate de alte exemple care 'subliniază cele două măsuri ale administraţiei Trump atunci când este vorba despre a susţine şi apăra drepturile omului', a afirmat şi Rob Berschinski, de la ONG-ul Human Rights First.
Reacţionând la raportul Departamentului de Stat, Ministerul de Externe al Chinei a declarat că acesta este plin de 'prejudecăţi ideologice şi acuzaţii lipsite de fundament'.
China speră că Washingtonul se va uita cu atenţie la situaţia drepturilor omului din propria ţară, a afirmat joi purtătorul de cuvânt Lu Kang, citat de Reuters, în briefingul de presă zilnic.
Totodată, autorităţile chineze au emis joi un raport privitor la situaţia drepturilor omului în Statele Unite, în care constată că SUA s-au eschivat de la responsabilităţile internaţionale, au dus o politică unilateralistă fără scrupule, s-au retras din organizaţii internaţionale, au făcut presiuni asupra unor state slabe şi au provocat dezastre în materie de drepturi ale omului prin intervenţiile lor militare.
Raportul chinez - publicat de Oficiul pentru Informaţii al Consiliului de Stat - critică retragerea SUA din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, reducerea ajutorului umanitar extern şi refuzul de a închide închisoarea militară de la Guantanamo. Documentul, publicat de Xinhua, mai menţionează creşterea inegalităţii în SUA, discriminarea severă la care sunt supuse femeile, incidente violente cărora le-au fost victime copii, discriminarea rasială, politicile de imigraţie care au condus la tragedii. 'Toate aceste practici ale Statelor Unite au atras o condamnare puternică din partea Naţiunilor Unite şi a comunităţii internaţionale', notează, în replica sa, Beijingul. 

AGERPRES

×
Subiecte în articol: drepturile omului