x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Blinken face apel la o cooperare globală mai strânsă pentru combaterea drogurilor sintetice

Blinken face apel la o cooperare globală mai strânsă pentru combaterea drogurilor sintetice

de Redacția Jurnalul    |    15 Mar 2024   •   21:13
Blinken face apel la o cooperare globală mai strânsă pentru combaterea drogurilor sintetice
Sursa foto: Hepta

Secretarul de stat american Antony Blinken a cerut vineri o mai mare cooperare internațională pentru a combate traficul în plină expansiune de droguri sintetice ilicite, cum ar fi fentanilul, principala cauză a deceselor prin supradoză în țara sa, scrie Reuters.

Blinken a vorbit la o reuniune anuală a Comisiei ONU pentru stupefiante (CND), care revizuiește reglementările globale privind drogurile și care, în fiecare an, adaugă noi așa-numiți precursori chimici - ingrediente folosite pentru fabricarea drogurilor ilegale - pe listele internaționale cunoscute, pentru a pune controale stricte asupra comerțului cu aceștia.

„Mai mult de 40% dintre americani cunosc pe cineva care a murit din cauza unei supradoze de opioide. Drogurile sintetice sunt acum ucigașul numărul unu al americanilor cu vârste cuprinse între 18 și 45 de ani”, a declarat Blinken într-un discurs rostit în cadrul „segmentului la nivel înalt” de două zile al CND.

În timp ce drogurile și amploarea problemei pot varia în funcție de țară, „în fiecare regiune, consumul, dependența, decesele prin supradoză de droguri sintetice sunt în creștere rapidă”, a spus el.

„Mesajul meu către această adunare este urgent. Dacă vrem să schimbăm traiectoria acestei crize, există o singură cale de a reuși, și anume împreună”, a spus Blinken.

În acest an, CND, care se reunește la Viena până la sfârșitul săptămânii viitoare, ia în considerare adăugarea a doi precursori de fentanil la listele de substanțe, lucru pe care Statele Unite îl susțin.

Deși o astfel de „programare” este necesară, oficialii ONU spun că procesul este o bătălie pierdută.

„Actualul sistem internațional de clasificare este absolut foarte eficient în ceea ce privește scoaterea unei substanțe din raza de acțiune a traficanților de droguri ilicite, dar, din păcate, este foarte puțin eficient în ceea ce privește încetinirea ritmului de evoluție a fabricării drogurilor ilicite”, a declarat Antonio Mazzitelli de la Consiliul Internațional pentru Controlul Narcoticelor, care monitorizează respectarea clasificărilor, în cadrul unui eveniment separat la reuniunea CND.

„De îndată ce o substanță este pusă sub control, o alta o înlocuiește”, a adăugat el.

„Grupurile criminale care produc aceste droguri sunt agile. Atunci când o țară ia măsuri drastice împotriva producției unui drog sintetic sau a precursorilor chimici care intră în fabricarea acestora, infractorii găsesc rapid un alt loc unde să le producă”, a spus Blinken.

Cu toate acestea, printr-o combinație de alte inițiative, cum ar fi o cooperare mai strânsă cu aliații și colaborarea cu companiile de social media pentru a întrerupe comerțul cu droguri sintetice online, au existat unele succese, a spus el.

„Avem date recente care sugerează că, pentru prima dată după ani de zile, numărul americanilor care au murit din cauza supradozelor nu a crescut semnificativ. Numărul s-a stabilizat. Acum, cu un american care încă moare din cauza unei supradoze de droguri la fiecare cinci minute, munca noastră este departe de a fi terminată”, a spus Blinken. „Dar schimbarea sugerează că măsurile pe care le luăm, multe dintre ele în parteneriat cu țările prezente în această sală, fac diferența, încep să schimbe situația”, a adăugat el.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: droguri opioide blinken