Multe dintre dronele lansate de milițiile houthi, care sunt capabile să ajungă la nave aflate la mare distanță de coasta yemenită, au fost estimate la nu mai mult de 20.000 de dolari.
Construcția unora dintre aceste aparate de zbor se ridică chiar la numai câteva mii de dolari. Dronele rebelilor pot fi interceptate cu ușurință de navele de război ale coaliției americane și britanice, dar cu un cost imens pentru aliații occidentali.
Rachetele antiaeriene lansate de pe navele coaliției sunt în mod obișnuit estimate la peste un milion de dolari fiecare. Acest lucru înseamnă că milițiile houthi pot continua atacurile pe bani puțini, în timp navele de luptă occidentale aruncă în aer, la propriu, arsenale costisitoare.
Un calcul dureros
Această realitate dureroasă pentru aliați a fost expusă într-un raport publicat de cunoscutul site web „Defense News”, care a examinat costul ridicat al eforturilor militare ale Marinei franceze de a doborî dronele low cost și de tehnologie redusă, lansate de rebelii yemeniți.
„Comandantul Marinei Franței din Oceanul Indian a apărat utilizarea unor rachete de milioane de euro în vederea doborârii dronelor folosite de rebelii houthi din Yemen pentru a ataca navele din Marea Roșie, citând valoarea vieților și a bunurilor protejate, precum și complexitatea amenințării.”, se arată în raport.
„Fregata «Languedoc», care patrula în sudul Mării Roșii în decembrie, a doborât mai multe drone, folosind rachete «Aster 15», la un cost pe care analiștii din domeniul apărării îl estimează la aproximativ 1 milion de euro (1,1 milioane de dolari americani) pentru fiecare rachetă. Nava «HMS Diamond» a Marinei Regale britanice a folosit, de asemenea, rachetele pentru a respinge atacurile dronelor din zonă.”, mai scrie site-ul.
În acest context, „calculul economic al interceptorilor ultracapabili, concepuți pentru a contracara rachetele antinavă scumpe sau avioanele cu echipaj uman, își pierde rapid atractivitatea în fața dronelor care costă mii de dolari.”, au mai remarcat analiștii militari ai „Defense News”.
Cu toate acestea, comandanții din rândul coaliției internaționale apără utilizarea acestor rachete ultrascumpe, spunând că întregul tablou ar trebui să fie cântărit prin prisma necesității de a proteja rutele maritime extrem de valoroase pentru economiile occidentale.
Probabil, cele mai sofisticate drone din arsenalul houthi provin direct din Iran. Teheranul are, în mod evident, interesul de a ține împotmolite navele occidentale în Marea Roșie, prin intermediul aliaților săi regionali, în acest caz, rebelii yemeniți.
Oficialii americani i-au acuzat în ultima vreme pe iranieni că îi ajută în mod direct pe insurgenții houthi să declanșeze o serie de atacuri în Marea Roșie. Cel puțin o navă de supraveghere iraniană patrulează în prezent în aceste ape, sunt de părere comandanții coaliției. Ei consideră că situația încordată convine atât rebelilor houthi, cât și iranienilor, chiar și după recentele runde de raiduri aeriene occidentale asupra Yemenului.
Atacuri permanente
Armata americană a anunțat, la sfârşitul săptămânii trecute, că a doborât o rachetă de croazieră care viza un distrugător al SUA, trasă dintr-o zonă a Yemenului aflată sub controlul milițiilor houthi.
„O rachetă de croazieră antinavă a fost trasă, duminică, din zone controlate de militanţi houthi, susţinuţi de Iran, în direcţia «USS Laboon»”, un distrugător american, a comunicat Comandamentul militar american în Orientul Mijlociu (CENTCOM), indicând că un avion de luptă al SUA a doborât racheta fără să se înregistreze răniţi sau pagube.
Noi „atacuri americano-britanice” fuseseră lansate în aceeași zi asupra oraşului-port Hodeida, în zona de vest a Yemenului, controlată de rebelii houthi proiranieni, anunţa, la rândul său, mișcarea insurgentă.
„Atacuri aeriene ale agresorului americano-britanic au lovit Hodeida.”, informa site-ul de ştiri al rebelilor, „Ansa Allah”, după operațiunile militare derulate vineri şi sâmbătă de Washington şi Londra, ca răspuns la atacurile asupra unor nave în Marea Roşie comise de houthi, în numele „solidarității” cu palestinienii din Gaza.
Mass-media rebelilor houthi yemeniţi raportau, sâmbătă, noi lovituri asupra Yemenului, a doua zi după bombardamentele americane şi britanice asupra unor ţinte militare ale acestei mişcări.
După atacurile britanice şi americane de vineri, rebelii houthi au tras „cel puţin o rachetă”, care, totuşi, nu a lovit nicio navă, a precizat și US Navy.
Pe fondul războiului dintre Israel şi Hamas, tensiunea a escaladat în Marea Roşie, în ultimele săptămâni, iar insurgenții houthi și-au intensificat alarmant atacurile asupra traficului maritim din întreaga regiune.