x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Dublu atentat intr-o zi sfanta

Dublu atentat intr-o zi sfanta

03 Mar 2004   •   00:00

Mai multe explozii au ucis circa 150 de persoane in orasele irakiene Bagdad si Karbala. Atacurile au avut loc in ziua uneia dintre cele mai importante sarbatori siite, Ashura, pe cand mii de credinciosi se adunasera la moschee.

Gramezi de cadavre blocau ieri intrarea in principalul spital din orasul sfant al irakienilor, Karbala. Personalul medical nu mai prididea cu transportarea victimelor, iar cei pentru care spitalul devenise neincapator asteptau afara, printre trupurile decapitate si mutilate, ca cineva sa se ocupe si de ei. Cu cateva ore inainte, cinci explozii puternice se auzisera in oras, in timp ce credinciosii siiti sarbatoreau Ashura, ziua mortii imamului Hussein, nepotul profetului Mahomed.

Tiruri de racheta la Karbala

Politia locala a anuntat initial ca asupra multimii s-au tras tiruri de racheta, care au lovit in plin. La ora ultimului bilant se vorbea despre peste 60 de victime, dar medicii apreciau ca numarul celor morti ar putea trece de 100. Potrivit purtatorului de cuvant al fortelor de ordine, cel putin sase proiectile au fost trase din zona de nord a orasului inspre Mausoleul Abbas, una dintre locatiile sfinte ale siitilor. Politistii, ajutati de trupele poloneze detasate la Karbala, au inchis toate iesirile din oras si au inceput verificari la sange. Au fost deja arestati doi barbati prinsi, practic, in flagrant delict, pe cand se pregateau sa traga din nou asupra multimii. Din informatiile ulterioare a reiesit ca la originea a cel putin uneia dintre explozii a fost un kamikaze care s-a aruncat, de pe o cladire, in masa de oameni, provocand moartea a 25 de persoane.

Explozie la Bagdad

Aproape la aceeasi ora, cand tirurile de la Karbala faceau primele victime, o puternica explozie s-a produs si la o moschee din Bagdad. Atacul s-a soldat cu aproximativ 60 de morti, dupa spusele responsabililor de la spitalul din centrul orasului. Majoritatea victimelor suferisera rani profunde la cap si in zona abdominala. Peste 230 de oameni au venit la spital sau au fost adusi in spate, pe brate sau in masini, cu rani provocate de explozie. La cateva centre medicale s-a declarat stare de urgenta, iar personalul nu reuseste sa faca fata numarului coplesitor de raniti.

Se pare ca acest atentat a fost dus la indeplinire de o misiune sinucigasa compusa din patru persoane. Atacatorii, purtand asupra lor incarcatura explozibila, se asezasera in patru puncte strategice: intrarea principala in moschee, curtea interioara si intrarile laterale. Au detonat explozibilele aproape simultan.

Siitii, loviti si in Pakistan

Procesiunea musulmanilor siiti s-a lasat cu varsare de sange si in Pakistan. O explozie a provocat panica in randul credinciosilor care celebrau Ashura in localitatea Quetta, din sud-vestul tarii, dupa care mai multe focuri de arma au fost trase asupra multimii. Potrivit politiei locale, citate de Agentia France Presse, cel putin 12 persoane au murit in urma atacului, iar numarul ranitilor este "semnificativ". Autoritatile nu stiu deocamdata cati tragatori au fost implicati in atac.

Seria neagra

Seria atacurilor de ieri ar putea avea cel mai sangeros bilant dintre toate atentatele comise in Irak de la prabusirea regimului lui Saddam Hussein. Cele mai multe victime, 105, s-au inregistrat la Erbil, in urma cu o luna. Un atentat de care irakienii si-ar fi dorit sa poata uita a fost si cel din 29 august de la Najaf, soldat cu 83 de morti. Acel atac a fost comis in fata unei moschei, iar una dintre victime a fost Mohammad Baqer Hakim, lider religios si sef al Consiliului Suprem al revolutiei Islamice din Irak.
( IRINA CRISTEA )

×
Subiecte în articol: externe