x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe După 500 de ani, un artist norvegian dă viaţă proiectelor lui Leonardo da Vinci (FOTO şi VIDEO)

După 500 de ani, un artist norvegian dă viaţă proiectelor lui Leonardo da Vinci (FOTO şi VIDEO)

19 Apr 2012   •   09:15
După 500 de ani, un artist norvegian dă viaţă proiectelor lui Leonardo da Vinci (FOTO şi VIDEO)

Vebjorn Sand, un artist norvegian, a inceput un proiect inedit. El vrea sa realizeze constructii inspirate de schitele lui Leonaro da Vinci, care dateaza din anul 1502. Primul pod a fost construit deja, la Oslo. Podul este pietonal si este prima constructie civila facuta dupa schitele lui Leonardo da Vinci, scrie Huffington Post.

Artistul norvegian vrea sa construiasca un pod similar si la Istanbul, unde da Vinci intentionase sa-si plaseze proiectul.

Vebjorn merge chiar mai departe si spune ca a inceput demersurile si pentru o constructie de acest fel in Antarctica.

Podul lui Leonardo

In 1502, Leonardo da Vinci a realizat desenul unui pod "dintr-o bucata", de 240 m, ca parte a unui proiect de inginerie civila pentru sultanul Baiazid al II-lea. Podul ar fi trebuit sa fie plasat la"gura" Bosforului, peste un canal cunoscut ca Golden Horn (Cornul de Aur), scrie ziuacargo.ro. Insa Baiazid nu a continuat proiectul, pentru ca a considerat o astfel de constructie imposibila.

Istoria moderna a acestui pod unic a inceput in 1996, cand artistul norvegian Vebjorn Sand a vazut desenul mentionat in cadrul unei expozitii si a recunoscut "gratia si elocventa matematica" a structurii si a propus administratiei de drumuri publice norvegiene sa realizeze constructia. Autoritatile norvegiene deja promovau o politica de 'arta in locuri publice“, vizand in special estetica structurii podurilor sau parapetilor de trafic. Ulterior, in urma initiativei lui Sand, a fost creata o corporatie non-profit, in Statele Unite, care are ca misiune declarata construirea unei retele globale de poduri, lucrari publice care sa aiba la baza designul lui Leonardo, din 1502.

Viziunea originala a lui Vebjorn Sand a fost constructia cate unui pod pe fiecare continent, pentru a simboliza puterea artei de a schimba ideile umanitatii, civilizatia globala si 'podurile“ internationale despre care politicienii si diplomatii vorbesc atat de mult. In prezent, Leonardo Bridge Project cuprinde echipe din Texas, Forida (SUA), Franta, Turcia, China si Spania, care sustin proiecte atat structurale, cat si metaforice, la nivel mondial.

Date tehnice - Podul lui Leonardo

Localizare: peste autostrada E-18 langa Oslo, Norvegia

Tipul podului: pietonal si velo

Lungime: 109,2 m

Deschidere: 40 m

Inaltime verticala deasupra soselei: 5,70 m

Latime: 2,80 m

An inaugurare: 2001

Sistem structural: un arc vertical si doua inclinate, cu capete fixe

Materiale: 90 mc lemn prelucrat (Gl 36c), jumatate din cantitate pentru arcul principal; 120 mc lemn prelucrat laminat pentru punte.

×