Cercetatorii au descoperit ca tulpina rara si virulenta a bacteriei E.coli care a provocat epidemia din Europa este o forma avansata a unei tulpini care a existat in Germania in urma cu zece ani. Potrivit presei americane, care citeaza studiile a doua echipe independente de cercetatori, aceasta tulpina a fost identificata pentru prima data in Munster, Germania, in 2001. 'Tot ceea ce stim pana in prezent este faptul ca este o tulpina evoluata. Daca ar fi fost complet necunoscuta, ne-am fi «luptat» mai mult cu ea', a declarat Alexander Mellmann de la Spitalul Universitar din Munster, membru al uneia dintre cele doua echipe independente de cercetatori.
Rezultatele acestor analize genetice le deschid oamenilor de stiinta calea spre identificarea originii, a modului de raspandire si a sursei bolii si le vor inlesni modul de intelegere a mecanismului biologic care face bacteria E.coli atat de virulenta, scrie Wall Street Journal, in editia online.
In cadrul acestor studii comparative, echipa formata din specialisti de la Beijing Genomics Institute si Centrul Medical Universitar Hamburg-Eppendorf a anuntat ca tulpina din 2001 a provocat mai putin de cinci cazuri in intreaga lume si, din nefericire, desi aceasta tulpina are material genetic comun cu alte tulpini, au intervenit unele schimbari majore. Potrivit cercetatorilor, versiunea din 2011 a devenit rezistenta la opt clase de antibiotice, inclusiv la penicilina, streptomicina si sulfonamida. Expertii presupun ca motivul acestei rezistente consta in evolutia rapida a tulpinii, astfel incat, in zece ani, s-a ajuns la 'obtinerea mai multor gene' care confera imunitate la antibiotice.
In timp ce specialistii incearca sa elucideze 'problema', bilantul mortilor a ajuns la 27. Autoritatile olandeze au anuntat ieri ca o varianta diferita de E.coli a fost depistata la sfecla de zahar cultivata de un producator olandez si exportata spre Germania si Belgia. Purtatorul de cuvant al autoritatilor sanitare olandeze a declarat presei: 'Stim sigur ca nu este tulpina bacteriei aflata la originea epidemiei din Germania. Este vorba de o alta varianta, care nu este mortala, dar care ar putea provoca boli'.
Pe de alta parte, Thailanda a anuntat ieri ca in fructele de avocado importate din Europa – dintr-o tara neprecizata – a fost descoperita bacteria E.coli. Deocamdata nu se stie daca este vorba de aceeasi tulpina ca cea care a ucis deja 27 de oameni pe continentul nostru. Autoritatile thailandeze au recomandat populatiei sa respecte regulile de igiena, sa spele cu multa apa fructele si legumele si sa le decojeasca.
UE incearca sa convinga Rusia sa reia importurile
Liderii Uniunii Europene s-au intalnit ieri la Nijni Novgorod cu responsabili ai Federatiei Ruse, in cadrul unei reuniuni la nivel inalt, pentru a discuta despre mai multe subiecte de actualitate internationala, inclusiv criza alimentara din Europa si, mai ales, masurile dure luate de Moscova de a opri toate importurile de fructe si legume de pe continent pana la identificarea sursei bacteriei ucigase. Cu o zi inaintea summit-ului bianual de pe malul Volgai, surse europene citate de BBC declarau ca delegatia lor nu are nici un fel de asteptari de la aceste runde de discutii. Nemultumiti pentru decizia Moscovei de a ingheta importurile din Europa, liderii UE au afirmat saptamana trecuta ca masurile luate de Federatia Rusa contravin valorilor pe baza carora functioneaza Organizatia Mondiala a Comertului, organism la care rusii vor sa adere. Premierul Vladimir Putin a raspuns atunci ca nu-si permite sa-i otraveasca pe propriii concetateni doar de dragul OMC, aminteste BBC.
• Anca Aldea