x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Economia Chinei, în pericol

Economia Chinei, în pericol

17 Mai 2022   •   09:40
Economia Chinei, în pericol

Activitatea economică a Chinei s-a contractat puternic în aprilie, în condiţiile în care un val de lockdownuri la nivelul întregii ţări creează cea mai semnificativă ameninţare la adresa perspectivelor de creştere a celei de-a doua mari economii a lumii de la apariţia Covid-19 cu doi ani în urmă.

Vânzările de retail, principalul indicator al activităţii de consum al ţării ce intrase deja în declin în martie, au scăzut cu 11,1% anual, comparativ cu o estimare de declin cu 6,6% a economiştilor chestionaţi de Bloomberg.

Producţia industrială, aflată la baza redresării economice rapide a Chinei de pe urma şocului iniţial al coronavirusului şi aşteptată să crească uşor în pofida restricţiilor recente, a scăzut cu 2,9%.

Ultimele date reprezintă cel mai elocvent semn al impactului economic în creştere al strategiei Chinei pri­vi­toare la coronavirus. Eliminarea in­fec­ţiilor reprezintă o prioritate pentru preşedintele Xi Jinping în condiţiile în care acesta vizează asigurarea unui al treilea mandat în acest an.

O serie întreagă de oraşe şi milioane de locuitori ai Chinei au fost plasaţi în lockdown complet sau parţial ca parte a unei politici aşteptate a avea ramificaţii profunde pentru lanţurile globale de aprovizionare.

Biroul de statistică al Chinei a anunţat că se aşteaptă ca economia ţării să consemneze o îmbunătăţire în mai şi că o redresare a consumului se va accelera, notează Reuters.

China face constant eforturi pentru reluarea producţiei în zonele afectate de coronavirus, a declarat Fu Linghui, purtător de cuvânt al biroului, adăugând că economia ţării va menţine un trend relativ solid în trimestrul al doilea.

PIB-ul chinez a avansat cu 4,8% anual în primul trimestru. Guvernul ţinteşte o creştere de 5,5% pentru acest an, cea mai scăzută ţintă oficială din trei decenii. Economiştii şi-au redus deja estimările de creştere pentru trimestrul doi, potrivit Financial Times.

Analiştii băncii australiene ANZ şi-au menţinut o ţintă de creştere de 5% pentru 2022, estimând că stimulentele vor „compensa slăbirea activităţii economice din ultimele două luni“. Aceştia s-au declarat însă „pesimişti cu privire la perspectivele pe termen mediu ale Chinei“, având în vedere aşteptările ca măsurile de susţinere să fie retrase anul viitor.

Săptămâna trecută, banca centrală a Chinei s-a abţinut de la a reduce dobânzile în pofida dovezilor în creştere privitoare la o încetinire puternică a creşterii economice, fapt ce sugerează că strategii ar putea fi îngrijoraţi de deprecierea monedei locale şi ieşirilor de capital, scrie Bloomberg.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: China