x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Economia UE după pandemie, între relaxare și disciplină financiară

Economia UE după pandemie, între relaxare și disciplină financiară

10 Sep 2021   •   09:44
Economia UE după pandemie, între relaxare și disciplină financiară

Revenirea UE după pandemie va fi destul de dificilă, în contextul în care disciplina financiară a fost relaxată și s-au acordat facilități fiscale în statele membre, scrie AFP.

Vineri și sâmbătă vor discuta subiectul miniștrii de Finanțe ai celor 27 de state membre în cadrul reuniunii care se desfășoară la Kranj, Slovenia. Se vor întâlni ceicei care vor relaxare bugetară cu cei care vor revenirea rapdă la austeritate bugetară.

Raportul datorie-PIB în cele 19 state care au aderat la euro a atins anul trecut, pentru prima dată, pragul simbolic de 100% din PIB, de la 86% în 2019. Cele mai afectate sunt țările din sud care își baazează economiile pe turism. Acest raport a crescut la peste 200% în Grecia, la aproape 160% în Italia, în Spania şi Franţa sla 120%. Asatfel că revenirea la regulile financiare va însemna reducerea puternică a investițiilor publice, măsurile pentru reducerea emisiilor de carbon și recesiune.

Dar statele din nord nu sunt de acord cu expansiunea bugetară, considerând că revenrea pe creștere, estimată la 4,8% în acest an şi la 4,5% anul viitor pentru zona euro, spun că pactul de stabilitate ar trebui să fie reintrodus  din 2023, chiar dacă dezbaterea nu s-a încheiat încă. Este vorba despre Austria, Danemarca, Olanda şi Suedia.

Uniunea Europeană a lansat planul de relansare în valoare de 750 de miliarde de euro, finanţat prin emiterea de datorii comune.
 

×
Subiecte în articol: ue