x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Economie la defilare pe Champs-Elysées, de Ziua Franţei!

Economie la defilare pe Champs-Elysées, de Ziua Franţei!

14 Iul 2013   •   13:46
Economie la defilare pe Champs-Elysées, de Ziua Franţei!

Defilarea de 14 iulie a avut anul acesta "un format restrâns", scrie cotidianul Le Monde în ediţia sa electronică.

Având ca temă "O armată de avangardă, mândră de trecutul său", parada a mobilizat 4.800 de bărbaţi şi femei, 265 de vehicule (cu 35% mai puţine decât anul trecut), 58 de avioane şi 35 de elicoptere (12% mai puţine). Noul avion militar de transport Airbus 400M a survolat Parisul, iar celebra Patrulă a Franţei şi-a marcat cu dungi roşu-alb-albastre pe cer a 60-a aniversare. Guvernatorul militar al Parisului, generalul Hervé Charpentier a declarat că economiile au fost de 10-15% faţă de anul trecut. "Ca toţi concetăţenii noştri, suntem atenţi la cheltuieli", a explicat generalul.

Parada a a fost deschisă la ora locală 10 de preşedintele François Hollande, aflat la bordul unui vehicul de comandă. În fruntea dispozitivului de defilare s-au aflat 60 de militari din Mali, care au defilat alături de camarazi francezi din unităţi care au participat la operaţiunile militare din această ţară africană.

La paradă au asistat secretarul general ONU, Ban Ki-moon, şi oficiali din 13 ţări africane. Invitata de onoare la Ziua Franţei a fost Croaţia, ţară care a intrat în UE la 1 iulie.

Presa franceză a remarcat un incident petrecut la trecerea lui François Hollande pe bulevardul principal al Parisului. Preşedintele a fost huiduit şi fluierat de un grup al opozanţilor legii care permite căsătoria între homosexuali.



×