Preşedintele ecuadorian Rafael Coreea a facut luni o afirmaţie-şoc pe contul său de Twitter. El a vorbit pentru prima oară despre posibilitatea organizării în ţara sa a unui referendum privind eliminarea presei scrise cotidiane, oficial, pentru protejarea mediului, prin evitarea tăierii pădurilor.
Informaţia, transmisă de agenţia France Presse, a făcut rapid turul lumii. Căci în fapt, ideea este o replică a preşedintelui faţă de decizia sa de a deschide accesul la o rezervă pentru exploatare petroliera, care a întâmpinat numeroase proteste.
“Astazi, cei mai mari ‚ecologişti’ sunt cotidianele mercantile. Şi, dacă va fi să apelăm la o consultare populară, vom propune şi ca jurnalele să fie disponibile numai online, pentru a economisi hârtie şi a evita tăierea în neştire a copacilor”, a explicat Coreea pe contul său de la reţeaua de socializare Twitter.
Săptămâna trecută, Coreea a anunţat că a cerut Adunării Naţionale autorizaţia de a exploata petrolul din Yasuni, o importantă rezervaţie ecologică din Amazonia, după ce a constatat eşecul unui apel la fonduri internaţionale menite să evite extragerea rezervelor de 920 de milioane de barili de petrol, reprezentând 20 la sută din rezervele Ecuadorului.
De atunci, mai multe organizaţii indigene şi de opoziţie, mai ales prin intermediul presei private, au contestat această decizie şi au solicitat o consultare populară înainte de a se porni pe această cale.
Socialistul Rafael Coreea se află de mai multi ani în conflict deschis cu presa privată critică la adresa sa, căreia îi reproşează că se află în solda opoziţiei. In 2011, reprezentanţi ai cotidianului El Universal au fost condamnaţi la trei ani de închisoare şi o amendă record de 40 de milioane de dolari pentru înjurii aduse şefului statului, înainte de a fi în cele din urmă graţiaţi de Coreea.