x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe "Efectul Kosovo" - Militari expusi la uraniu

"Efectul Kosovo" - Militari expusi la uraniu

de Anca Aldea    |    11 Ian 2007   •   00:00
"Efectul Kosovo"  -  Militari expusi la uraniu

el putin 200 de militari italieni care au luptat in razboaiele din Bosnia si Kosovo din anii ’90 sunt gravi bolnavi, pentru ca s-au expus munitiilor pe baza de uraniu saracit, informeaza BBC.

Cel putin 200 de militari italieni care au luptat in razboaiele din Bosnia si Kosovo din anii ’90 sunt gravi bolnavi, pentru ca s-au expus munitiilor pe baza de uraniu saracit, informeaza BBC. Dupa terminarea celor doua conflicte, in Italia a fost format un grup de presiune - Anavafaf, din care fac parte rudele militarilor imbolnaviti in teatrul de operatii, dar si familiile celor aproximativ 50 de veterani care au decedat pana acum din cauza cancerului sau a altor boli suspecte contractate din cauza inhalarii substantei nocive.

Nici copiii ai caror parinti au servit in cele doua razboaie nu au scapat de probleme. Nu putini sunt cei care s-au nascut cu invaliditati fizice sau psihice, sustin jurnalistii britanici. Potrivit BBC, trupele italiene care s-au ocupat de curatirea terenului de mine si alte dispozitive au fost expuse indeaproape munitiilor cu uraniu saracit - gloante si obuze. Nu este prima data cand sunt facute publice astfel de informatii, presa europeana tragand si in trecut semnale de alarma pe aceasta tema. De altfel, in 2000, NATO a recunoscut ca in Bosnia si Kosovo a folosit aproximativ 19.000 de proiectile cu uraniu saracit si, respectiv, 31.000 de bombe care contineau zece tone de uraniu saracit. Astfel ca nu numai trupele italiene au fost afectate, ci si militarii altor state NATO participante la cele doua conflicte, intre care belgienii, spaniolii, portughezii si olandezii.

×
Subiecte în articol: externe