x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Oficial american: Egiptul a avertizat Israelul de atacul Hamas cu câteva zile înainte

Oficial american: Egiptul a avertizat Israelul de atacul Hamas cu câteva zile înainte

de Redacția Jurnalul    |    12 Oct 2023   •   09:30
Oficial american: Egiptul a avertizat Israelul de atacul Hamas cu câteva zile înainte
Sursa foto: Hepta

Președintele comisiei pentru afaceri externe a Camerei Reprezentanților din SUA a declarat că Israelul a primit un avertisment din partea Egiptului cu privire la posibile violențe cu trei zile înainte ca Hamas să surprindă forțele israeliene într-un atac de amploare.

"Știm că Egiptul i-a avertizat pe israelieni cu trei zile înainte că un astfel de eveniment s-ar putea întâmpla", a declarat miercuri republicanul Michael McCaul reporterilor, după o ședință de informare cu ușile închise pentru parlamentari cu privire la criză, conform The Guardian.

"Nu vreau să intru prea mult în [detalii] clasificate, dar a fost dat un avertisment", a spus el. "Cred că întrebarea a fost la ce nivel".

McCaul a declarat că atacul ar fi putut fi planificat încă de acum un an. "Nu suntem foarte siguri cum de ne-a scăpat. Nu suntem foarte siguri cum de a scăpat Israelului", a declarat el reporterilor.

Cairo nu a comentat în mod oficial sugestiile potrivit cărora ar fi oferit un avertisment Israelului. Cu toate acestea, presa egipteană care are legături strânse cu serviciile de informații a citat miercuri surse de securitate de rang înalt care au negat informațiile din presa israeliană potrivit cărora ar fi fost emis un astfel de avertisment.

Serviciile de informații egiptene au avertizat în repetate rânduri Israelul că situația umanitară disperată din Fâșia Gaza ar putea "exploda", au declarat miercuri doi oficiali citați de Financial Times. Avertismentele nu au vizat un atac specific, ci au fost mai generale, au declarat oficialii.

Luni, un oficial egiptean a declarat pentru The Associated Press că Egiptul, care servește deseori drept mediator între Israel și Hamas, a vorbit în repetate rânduri cu israelienii despre "ceva important", fără a da detalii.

Oficialul anonim a afirmat că israelienii s-au concentrat pe Cisiordania și au minimalizat amenințarea din Gaza. "I-am avertizat că o explozie a situației se apropie, și foarte curând, și ar fi ceva mare. Dar ei au subestimat astfel de avertismente", a declarat oficialul, care a vorbit sub rezerva anonimatului.

Israelul se resimte după cel mai sângeros atac din istoria sa de 75 de ani, după ce peste 1.500 de militanți au luat cu asalt bariera de securitate din Gaza într-un atac coordonat terestru, aerian și maritim în timpul Sabatului evreiesc.

Abilitatea Hamas de a rămâne nedetectată în timp ce pregătea și lansa un atac atât de mare și complex din Fâșia Gaza, atent monitorizată și puternic păzită, reprezintă un eșec fără precedent al serviciilor de informații pentru Israel.

Autoritățile israeliene susțin că atacatorii Hamas au ucis peste 1.200 de persoane și au rănit peste 2.700 de persoane în timp ce au pătruns în orașele mici și au ucis fără discriminare locuitorii care s-au ascuns în casele lor sau au murit apărându-și comunitățile.

Joe Biden a declarat miercuri liderilor evrei din Washington că atacul a fost "cea mai mortală zi pentru evrei de la Holocaust încoace".

Atacurile israeliene de represalii asupra Gaza au ucis 1.100 de palestinieni, inclusiv 326 de copii, iar 5.339 de persoane au fost rănite. Peste 260.000 de persoane și-au părăsit casele din Fâșia Gaza, în timp ce bombardamentele israeliene intense din aer, de pe uscat și de pe mare au continuat, a declarat ONU.

Biden s-a angajat să trimită mai multe muniții și echipamente militare americane.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Egipt avertisment Israel atac Hamas