x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe El Pais: Ideea unirii Spaniei cu Portugalia prinde contur!

El Pais: Ideea unirii Spaniei cu Portugalia prinde contur!

29 Iul 2009   •   00:00

Deşi încă îi divizează pe portughezi şi provoacă indiferenţa spaniolilor, ideea unei uniuni iberice câştigă teren, scrie miercuri El Pais, care citează un sondaj al Universităţii din Salamanca, potrivit căruia aproape 40% dintre portughezi ar fi de acord ca ţara lor să formeze o federaţie alături de Spania, iar jumătate dintre aceştia sunt de acord cu predarea obligatorie a limbii spaniole.



Potrivit anchetei prezentate la Madrid, la sediul Secretariatului general pentru America şi Peninsula Iberică, 30,3% dintre spanioli ar susţine crearea unei astfel de uniuni iberice.

Predarea spaniolei în clasele primare şi secundare ar trebui să fie obligatorie în şcolile portugheze, consideră 50% dintre intervievaţi, iar peste 85% dintre portughezi sunt de părere că spaniola ar trebui studiată ca limbă facultativă. De cealaltă parte, ideea studiului obligatoriu al portughezei în şcolile spaniole a fost respinsă de 76,2% dintre spaniolii care au luat parte la sondaj.

Portughezii susţin cu şi mai multă putere sporirea cooperării politice dintre cele două ţări, ideile unui sistem fiscal comun ori a eliminării tuturor restricţiilor legate de mobilitatea sau stabilirea profesioniştilor, a lucrătorilor şi firmelor fiind susţinute de 59%, respectiv 72% dintre respondenţi. Cu toate acestea, numai 37,1%, respectiv 63,2% dintre intervievaţi sunt de acord cu astfel de reforme.

Iniţiativa absolut simbolică a prezentării unei candidaturi comune pentru organizarea campionatelor de fotbal, jocurilor olimpice ori târgurilor se bucură de susţinerea a trei din patru portughezi şi numai a unuia din patru spanioli.

Majoritatea cetăţenilor celor două ţări consideră că relaţiile bilaterale sunt bune ori foarte bune. Pentru portughezi, cea mai importată problemă este cea a exploatării apei râurilor care trec pe ambele teritorii, în vreme ce spaniolii consideră că grija cea mai mare este legată de refugierea pe teritoriul vecin a teroriştilor şi delincvenţilor.

Uniunea politică dintre Spania şi Portugalia este o chestiune polemică, ce-şi face apariţia în dezbaterea politică portugheză cu intermitenţe, însă de care se distanţează majoritatea spaniolilor. "Portughezii au o relaţie de dragoste-ură faţă de Spania, ceva asemănător cu cea pe care o avem noi, spaniolii, faţă de francezi", apreciază responsabilul studiului, Mariano Fernández Enguita, profesor de sociologie la Universitatea din Salamanca.

Mişcarea iberică (iberismul) a fost un curent politic promovat de burghezi şi intelectualii din Peninsulă în secolul 19, care susţinea o politică peninsulară comună, însă nu s-a bucurat de continuitate istorică, aminteşte sursa citată. "Federaţia iberică este o idee care în prezent nu este luată serios în consideraţie de nicio parte a frontierei, continuând însă să apară drept o propunere ingenioasă, menită să impresioneze", consideră profesorul Fernández Enguita.

Ipotetica uniune a Spaniei cu Portugalia ar duce la apariţia celei mai extinse ţări a Uniunii Europene şi a celei de-a cincea ca populaţie, cu peste 57 de milioane de locuitori, după Germania, Marea Britanie, Franţa şi Italia, estimează cotidianul spaniol, precizând că suma produselor interne brute ar consolida cea de-a cincea economie din UE - poziţie ocupată în prezent de Spania.

Barometrul de opinie hispano-lusitan (BOHL), realizat de Centru pentru analiză socială al universităţii menţionate, este primul studiu cunoscut despre părerile cetăţenilor de o parte şi de alta a graniţei dintre ţările iberice. În lipsa unui alt sondaj asemănător, este greu de apreciat cu precizie dacă ideea unei federaţii politice câştigă adepţi - deşi în 2006, ancheta publicată de săptămânalul Sol din Lisabona indica faptul că 28% dintre portughezi ar fi fost dispuşi să "formeze o singură ţară cu Spania", aminteşte cotidianul spaniol.

Sondajul a fost realizat între aprilie şi mai prin 876 de interviuri telefonice

×
Subiecte în articol: externe