x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Electorii decid soarta scrutinului  

Electorii decid soarta scrutinului  

08 Noi 2016   •   07:27
Electorii decid soarta scrutinului  
Sursa foto: Zhao Hanrong/Xinhua News Agency

Marți, 8 noiembrie, în SUA nu va avea loc un singur scrutin prezidențial pe întreg teritoriul american, ci 51 de mini-scrutine în fiecare stat și în capitala federală Washington. Numărul alegătorilor eligibili este estimat la 225,8 milioane, scrie Reuters.

Americanii votează pentru președintele și vicepreședintele SUA de-a lungul unui teritoriu imens, cu patru fuse orare. Orele de deschidere a centrelor de vot sunt stabilite de oficialitățile locale, în unele state din estul SUA, votul urmând să înceapă la ora locală 6:00 (11:00 GMT). Între timp, milioane de cetățeni americani au votat deja în 34 de state care permit votul anticipat sau prin e-mail. Primele secții de votare se vor închide pe coasta de est a SUA, începând cu ora locală 07:00 (00:00 GMT, miercuri) și ultimele se vor închide în Alaska, miercuri, la ora 6:00 GMT, iar rețelele de televiziune americane vor anunța rezultatele în fiecare stat. Pentru a ajunge la Casa Albă, la 20 ianuarie 2017, unul dintre cei doi candidați trebuie să obțină 270 de electori, adică o majoritate simplă din cei 538 de mari electori. În 48 de state, scrutinul este de tipul „winner take all" (câștigătorul ia totul). Altfel spus, candidatului care obține majoritatea voturilor populare în stat îi sunt alocate toate voturile electorale ale statului. Statele cărora li se va acorda cea mai mare atenție sunt așa-numitele „swing states", adică statele indecise, unde cursa dintre cei doi candidați este extrem de strânsă. Aceste state sunt Ohio, Florida, Carolina de Nord, New Hampshire, Pennsylvania, Virginia, Iowa, Nevada și Colorado. Alte state care ar putea avea un cuvânt de spus în această competiție electorală sunt două state tradițional republicane, Arizona și Georgia, și două state tradițional democrate, Michigan și Wisconsin.

Electorii sunt atribuiți de fiecare stat în funcție de câștigătorul votului popular din acest stat. Dacă statul are o populație mai mare, i se atribuie mai mulți electori.

Milioane de cetățeni americani au votat deja în 34 de state care permit votul anticipat sau prin e-mail

×