x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe "Elena şi Nicolae Ceauşescu ai Ungariei”

"Elena şi Nicolae Ceauşescu ai Ungariei”

de Istvan Deak    |    22 Apr 2012   •   13:57

Editorialistul cotidianului ungar Nepszava, Veress Jeno, compara liderii politicii ungare, premierul Orban Viktor si presedintele demisionar Schmitt Pal, cu sotii Elena si Nicolae Ceausescu, care au condus Romania pana in 1989. Reamintim ca presedintele inca in exercitiu, Schmitt Pal, a demisionat in urma cu trei saptamani dupa un caz de plagiat privind doctoratul sau redactat in urma cu 20 de ani.

Alegerea viitorului presedinte al Ungariei va avea loc in data de 2 mai, conform deciziei conducerii Parlamentului ungar. Cat despre premierul ungar, Orban Viktor, acesta este in colimatorul democratiilor occidentale pentru adoptarea unei noi Constitutii considerate retrograda. Ea face aluzie la Dumnezeu si contine o serie de legi supranumite cardinale, care concentreaza puterea executiva in mainile premierului Orban, in special in domeniile presei, justitiei sau finantelor.

Elena avea probleme cu "Codoi-ul'
"Nu este o pura intamplare ca, pe mai multe forumuri, presedintele demisionar este numit 'Elena'. Sotia dictatorului roman a ajuns in resedinta prezidentiala cu titulatura de om de stiinta recunoscut international. Asta in conditiile in care Elena, din postura de doctor in chimie, niciodata nu vazuse de aproape un laborator, daramite sa se viseze Prima Doamna a tarii. Se spune ca prima problema cu care s-a confruntat a fost cea cu dioxidul de carbon, pe care il numea constant 'Codoi'', scrie autorul comentariului. Si, pentru a sublinia comparatia, continua: "Nici nu ne punem intrebari legate de vreo lucrare de disertatie, fiindca ea nici nu auzise de asa ceva la acea vreme. Asta ca sa ne dam seama cate neplaceri ar fi evitat Schmitt Pal la acea vreme. Sa zicem ca Elena noastra nu mai e in carti, fiindca Nicolae al nostru s-a debarasat de ea. Acum trebuie sa ne impacam cu ideea ca 'Orbanescu' se lupta cu lumea intreaga. Nu trebuie sa fim foarte varstnici ca sa ne aducem aminte de faptele lui Ceausescu.

'Geniul Carpatilor' a achitat cu maiestrie datoriile tarii. Numai ca a lasat in urma foamete, tragedii si iad, dar si o revolutie insangerata. Nicolae a visat schimbarea satelor, sistematizare, intr-un cuvant: distrugere. Pur si simplu a ras de pe fata pamantului. Tovarasul Ceausescu a iesit in evidenta si prin faptul ca a infruntat marea Uniune Sovietica, preluand conceptul de a se rupe de Europa si de a trai dupa motto-ul: 'vom trai bine, chiar de vom muri'. Aceasta politica l-a ajutat sa ajunga pana la Casa Alba. Dar politica ungara actuala nu are astfel de repercusiuni', scrie, cu o nota de amaraciune, autorul comentariului.

Avertisment
"'Geniul nostru ar renunta si la bunastarea mamei sale pentru o intalnire cu Obama. Merita sa luam in considerare o astfel de comparatie, fiindca avem parte de similitudini evidente, dar grave, intre Romania de atunci si Ungaria de acum. Iar daca Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii din Romania si-ar indrepta privirea si catre securistii de nationalitate maghiara care paraseau in graba Romania cu destinatia Ungaria, dupa izbucnirea Revolutiei din 1989, atunci am putea afla adevaruri importante. In plus, trebuie sa fim atenti la un singur lucru: povestea nu trebuie sa se termine asa cum a sfarsit celebrul cuplu prezidential. O pedeapsa pe viata ar fi mult mai plina de invataminte', noteaza editorialistul Nepszava.

×