x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe "Eliberaţi-ne imediat copiii!"

"Eliberaţi-ne imediat copiii!"

de Vitalie Calugareanu    |    Mihaela Matachita    |    13 Apr 2009   •   00:00
"Eliberaţi-ne imediat copiii!"
Sursa foto: Denis Sinyakov/Reuters

Aproape 10.000 de persoane au ieşit ieri în centrul Chişinăului, mobilizându-se într-un nou protest anticomunist. În afa­ra acuzaţiilor de fraudare a ale­ge­ri­lor parlamentare de la 5 aprilie, manifestanţii critică puterea comunistă pentru violenţele la care au fost supuşi ti­ne­rii arestaţi de Poliţie în urma pro­tes­te­lor de stradă de săptămâna trecută. Abu­zuri grave au avut şi au loc în continuare în comisariatele de Poliţie, acuză opoziţia.



Mitingul paşnic de ieri organizat de Opoziţie în centrul Chişinăului a început cu un minut de reculegere în memoria tânărului decedat la data de 8 aprilie în timpul protestelor violente.

Portalul informaţional "Unimedia" scrie că Valeriu Boboc a decedat la poliţie, în timp ce Procuratura Generală a Republicii Moldova a anunţat oficial că tânărul, care a fost un susţinător al Partidului Liberal, a murit în drum spre spital. Potrivit "Unimedia", familia băiatului presupune că acesta a murit după ce a fost bătut cu cruzime de poliţie, deoarece corpul său este plin de vânătăi. La rândul său, Procuratura afirmă că, deşi avea o coastă ruptă, tânărul ar fi murit "din cauza unei intoxicaţii cu o substanţă deocamdată necunoscută". Pentru a exclude dubii referitoare la cauza decesului, procurorii moldoveni sunt dispuşi să accepte o expertiză internaţională. "Valeriu a fost arestat marţi, 7 aprilie, dar noi am aflat despre acest lucru abia vineri", a declarat Marcel Boboc, fratele victimei. Valeriu era tată al unui copil de un an şi jumătate.

10.000 DE OAMENI LA UN MITING PAŞNIC

În timpul manifestaţiilor de ieri, la care, în pofida filtrelor de poliţie, au reuşit să ajungă peste 10.000 de oameni, Opoziţia a cerut eliberarea tinerilor arestaţi după protestele violente din 7 aprilie şi încetarea torturării lor de poliţişti, precum şi încetarea arestării jurnaliştilor. Manifestanţii au condamnat fraudarea alegerilor parlamentare din 5 aprilie. De asemenea, liderii Opoziţiei au blamat încercarea comuniştilor guvernanţi de a arunca asupra României vina pentru protestele violente din 7 aprilie şi au declarat că "Voronin a înscenat o presupusă lovitură de stat ca să distragă atenţia Opoziţiei de la fraudarea alegerilor".

PANGLICI ŞI GAROAFE ALBE
Opoziţia a organizat forţe proprii de menţinere a ordinii publice, care erau identificate cu uşurinţă, după panglica albă purtată la gât. "Albul este culoarea păcii", a declarat reprezentantul Alianţei Moldova Noastră, Leonid Bujor. Între protestatari şi clădirea Guvernului au fost dislocaţi câţiva poliţişti echipaţi cu coifuri şi veste antiglonţ. Aceştia au primit câte o garoafă albă din partea unui manifestant, dar au refuzat să le ia. În spatele Guvernului au fost aduse însă şase maşini ale pompierilor şi sute de poliţişti şi soldaţi. Dar protestele au decurs paşnic. Deşi circulaţia fusese demult oprită, la un moment dat, un troleibuz roşu, plin cu oameni, a intrat în mulţime. Încercând să zădărnicească provocarea, liderul PLDM, Vladimir Filat, a oprit oratorul de la microfon şi a rugat mulţimea să permită troleibuzului să treacă. Chiar dacă oamenii i-au făcut un coridor de trecere, troleibuzul a stat nemişcat o perioadă. A pornit abia după câteva minute, în aplauzele şi zâmbetele mulţimii.

Vladimir Filat a explicat că "ceea ce se întâmplă în Republica Moldova are un scop bine determinat - crearea unei stări de frică generalizată, în cadrul cărea Vladimir Voronin să facă tot ce vrea". El a chemat mulţimea să dea dovadă de solidaritate, de clarviziune şi să fie sigură că viitorul aparţine democraţiei. "Ştim cine a organizat şi executat acţiunile de vandalizare a Preşedinţiei şi Parlamerntului, care au  avut ca scop diabolizarea opoziţiei şi a României, precum şi instaurarea unui regim dictatorial în R. Moldova. Arestările şi intimidările au scopul instaurării fricii în societate, dar cu cât ne vor lovi mai mult, cu atât vom fi mai puternici", a spus Filat. El a precizat că a cerut iniţierea unei anchete internaţionale, pentru a demasca adevăraţii organizatori ai acţiunilor de teroare.

AMBIŢIILE PREŞEDINTELUI
Liderul AMN, Serafim Urechean, a declarat că "democraţia în Republica Moldova este în pericol din cauza clanului comunist, care încearcă să se menţină la putere prin înscenarea unei presupuse lovituri de stat. De fapt, Voronin vrea să abată atenţia opiniei publice naţionale şi internaţionale de la fraudarea alegerilor din 5 aprilie", a menţionat Urechean. "Voronin visează la instaurarea unei dictaturi de lungă durată. (...) Participanţii activi ai violenţelor de zilele trecute au fost agenţi ai serviciilor secrete. Aşa-numiţii «naţboli» (naţional-bolşevicii - n.n.). Noi avem dovezi. Nu întâmplător aceştia au avut acces până pe clădirea Preşedinţiei şi a Parlamentului. Ei au arborat drapelele României pe cele două clădiri, pentru a căuta «duşmanul extern». Prin aceste acţiuni, Voronin vrea să pună gardul de fier între Republica Moldova şi UE, între România şi Republica Moldova", a conchis liderul AMN.

DOSARE ÎN PREGĂTIRE

La rândul său, reprezentantul PL, Corina Fusu, a menţionat că "Opoziţia pregăteşte două dosare care vor fi prezentate ulterior instanţelor de judecată şi organismelor internaţionale, pentru ca cei vinovaţi de crimele comise zilele trecute să fie traşi la răspundere". În ceea ce priveşte investigaţiile de fraudare a alegerilor, ea a spus că "deja se prefigurează mecanismul cum au fost amăgiţi oamenii şi cum au încercat comuniştii să fure dreptul poporului la o viaţă mai bună". Corina Fusu a făcut apel către jurnalişti să fie curajosi, "căci graţie lor s-a aflat ce se întâmplă cu adevărat în Republica Moldova". "Trebuie să le spunem europenilor că suntem un popor cu demnitate, un popor care ştie ce vrea. Le vom pune pe masă aceste două dosare şi îi vom convinge că suntem nu numai geografic în Europa, dar că suntem un popor cu demnitate, un popor paşnic. (...) Vă rugăm să veniţi să ne ajutaţi să descoperim cum s-au fraudat alegerile, să veniţi să ne spuneţi cum v-au fost bătuţi copiii. Curajul şi credinţa sunt mai puternice decât arma şi decât bâta poliţienească", a spus Fusu.

Uniunea Jurnaliştilor şi Uniunea Scriitorilor din Moldova au solicitat Parlamentului European, Comisiei Europene şi Consiliului European o implicare urgentă şi energică în aprecierea evenimentelor şi găsirea căilor de soluţionare a situaţiei politice din Republica
Moldova.

Românul Netanyahu dinAbsurdistanul lui Voronin

Ministerul de Interne de la Chişinău a dat publicităţii lista celor reţinuţi şi arestaţi în legătură cu evenimentele de la 6-8 aprilie 2009, dar aceasta nu precizează cetăţenia persoanelor arestate. În cadrul cauzelor penale au fost reţinute 166 de persoane, din care 86 arestate. Totodată, 88 de persoane au fost puse sub "arest la domiciliu", alte 33 fiind obligate să nu părăsească domiciliul. Dar, potrivit AFP, în total 129 de persoane au fost plasate în detenţie administrativă pentru 5-15 zile, 166 sunt urmărite pentru vandalism şi furt din clădirile Parlamentului şi Preşedinţiei, iar alte 14 pentru instigare la violenţe. Un caz cel puţin "special" este al unei bătrâne de 58 de ani, din Bălţi, pusă sub acuzare pentru huliganism şi blocarea trenurilor la Bălţi. Agafia Copacinschii a fost reţinută pentru că l-a întrebat pe un mecanic de locomotivă unde este trenul spre Ungheni. Potrivit Poliţiei, ea a blocat, astfel, traficul feroviar. Dovada pentru acţiunile de provocare a fost sacoşa pe care femeia o avea asupra sa şi care purta însemnele unui supermarket din România.

Pe "lista neagră" a Chişinăului figurează şi cetăţeanul Netanyahu Johnatan Jerusalym, născut în 1952, despre care Procuratura Generală de la Chişinău afirmase vineri că este cetăţean român. Însă, în lista publicată de MAI, în dreptul numelui său nu este trecut nimic la rubrica "domiciliu".

UCIS ÎN BĂTAIE
Abuzurile forţelor de ordine sunt invocate şi de familia unui tânăr moldovean în vârstă de 23 de ani, Valeriu Boboc, care a decedat la Poliţie. Părinţii lui susţin că acesta a fost bătut cu bestialitate de poliţişti. Potrivit portalului Unimedia.md, familia consideră că tânărul a murit după ce a fost bătut cu cruzime de Poliţie, deoarece corpul acestuia este plin de vânătăi. Versiunea oficială a Poliţiei este că tânărul s-ar fi intoxicat cu fum în timpul acţiunii de protest de la 7 aprilie. "Valeriu a fost arestat marţi, dar noi am aflat despre acest lucru abia vineri", a declarat Marcel Boboc, fratele victimei. Unimedia preciza că Valeriu Boboc era căsătorit, având un copil de 1 an şi jumătate.

×
Subiecte în articol: externe aprilie moldova republica moldova