x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Franța are un nou prim-ministru. Cine este Elisabeth Borne

Franța are un nou prim-ministru. Cine este Elisabeth Borne

17 Iul 2023   •   22:10
Franța are un nou prim-ministru. Cine este Elisabeth Borne
Sursa foto: Sursa: Facebook

Preşedintele francez Emmanuel Macron a confirmat-o luni pe Elisabeth Borne în funcţia de prim-ministru, a anunţat luni France Television, citând surse de la Palatul Elysee, potrivit Reuters.

Relaţia lor cunoaşte şi suişuri şi coborâşuri, astfel încât o remaniere, inclusiv o schimbare a premierului, fusese evocată anterior, dar Emmanuel Macron a ales în final să o menţină pe Elisabeth Borne în funcţia de şefă a guvernului, notează Le Monde.

Preşedintele Republicii va ţine un discurs "până la sfârşitul săptămânii" pentru a aminti "direcţia clară pe care a stabilit-o", a precizat preşedinţia pentru ziarul citat.

"Obiectivul celor 100 de zile a fost respectat şi calmul a revenit. Celebrarea Zilei de 14 iulie a fost un succes. Legea cu privire la justiţie a fost votată marţea trecută de Adunarea Naţională după votul definitiv pentru legea bugetului pentru armată. Ţara merge înainte. Executivul trebuie să muncească şi să pregătească revenirea din vacanţă", au declarat pentru BFMTV surse din anturajului preşedintelui Macron.

Şefa guvernului, confirmată în funcţie luni, "doreşte ajustări" în guvernul său şi le va propune preşedintelui în cursul "acestei săptămâni",conform postului de televiziune citat.

În 2019 Borne a fost numită ca ministru al ecologiei însă cu greu a reuşit să îşi lase amprenta asupra portofoliului, fiind în acestă funcţie pană în iulie 2020. Cu toate acestea, ea a reuşit totuşi să impună legi privind mobilitatea curată, planificarea energetică pe termen lung, deşeurile şi economia circulară. În ultimele sale săptămâni de mandat, după începutul pandemiei de coronavirus, ea s-a concentrat pe impulsionarea ciclismului.

A fost numită ministrul muncii tot în iulie 2020 şi a supervizat negocierile cu sindicatele care au dus la reducerea ajutorului de şomaj pentru categorii de persoane fără loc de muncă.

În timpul mandatului, şomajul a scăzut în Franţa la cel mai redus nivel din ultimii 15 ani iar şomajul în rândul tinerilor la cel mai scăzut nivel din ultimii 40 de ani.

×
Subiecte în articol: elisabeth borne