x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Elita rusă plănuiește otrăvirea lui Putin, susțin serviciile ucrainene de spionaj

Elita rusă plănuiește otrăvirea lui Putin, susțin serviciile ucrainene de spionaj

de Şerban Mihăilă    |    21 Mar 2022   •   11:59
Elita rusă plănuiește otrăvirea lui Putin, susțin serviciile ucrainene de spionaj
Sursa foto: Hepta

O informare a Direcției Principale a Serviciilor de Informații a Ministerului ucrainean al Apărării susține că directorul FSB, Oleksandr Bortnikov, este pregătit să-l înlocuiască pe președintele Vladimir Putin. Potrivit spionajului ucrainean, citat de „The Daily Mirror”, „un grup de membri influenței” ai „elitei rusești” a pus la cale un plan pentru înlăturarea liderului de la Kremlin, cel mai probabil prin otrăvirea acestuia.

Persoane din interiorul Kremlinului complotează pentru a scăpa de președintele Rusiei, care, în opinia lor, a devenit un pericol pentru viitorul țării, afirmă spionajul ucrainean, citat de publicația britanică.

Acești membri influenți ai conducerii de la Moscova ar fi consternați de impactul devastator pe care războiul și sancțiunile internaționale le au asupra Rusiei și ar fi pus la punct un plan pentru înlăturarea lui Putin și reluarea, cât mai curând posibil, a legăturilor economice cu Occidentul.

Directorul FSB, succesorul lui Putin

Serviciul de informații ucrainean susține că un succesor al lui Putin a fost deja ales, iar acesta ar fi directorul FSB, Oleksandr Bortnikov.

„Se știe că Bortnikov și alți câțiva reprezentanți influenți ai elitei rusești iau în considerare diverse opțiuni pentru a-l înlătura pe Putin de la putere.”, precizează nota Direcției Principale a Serviciilor de Informații a Ministerului ucrainean al Apărării, citată de „The Daily Mirror”. „Nu sunt excluse otrăvirea, o boală subită sau oricare altă «coincidență».”, adaugă informarea citată.

Informația potrivit căreia Bortnikov ar fi persoana aleasă pentru a-l înlocui pe Putin ar putea fi considerată surprinzătoare, având în vedere modul în care cei doi și-au croit drumul împreună spre vârful puterii.

Amândoi au făcut parte din KGB, în Leningrad, înainte ca Bortnikov să preia conducerea agenției de securitate rebranduite în FSB. De altfel, spionul de carieră, născut în Urali, este de multă vreme unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai lui Putin.

Mai mult, FSB-ul lui Bortnikov este considerat atât creierul, cât și inima regimului Putin, funcționând ca „stat în stat”. În timp ce dirijează operațiunile de contrainformații împotriva spionajului occidental, Bortnikov conduce și brațul economic al FSB, jucând un rol cheie în planificarea creșterii economice a Rusiei de după epoca sovietică.

Potrivit serviciilor secrete ucrainene, complotiștii l-au ales pe Bortnikov, în vârstă de 70 de ani, tocmai deoarece cred că acesta ar putea fi vârful de lance al restabilirii legăturilor economice cu Occidentul.

Membrii grupului disident sunt tot mai îngrijorați de faptul că Rusia va deveni un stat paria, evitat de Occident, că le vor fi confiscate casele, conturile bancare și iahturile și că le va fi afectată libertatea de a călători și de a face afaceri.

Concomitent, se crede că Bortnikov ar avea o rețea de persoane din interior, care lucrează și trăiesc în Ucraina, unde a condus celule de agenți timp de mulți ani și, în acest fel, ar putea influența soarta războiului.

Căzut în dizgrație

Bortnikov ar fi căzut însă acum în dizgrația liderului de la Kremlin, din cauza erorilor comise în invazia din Ucraina. Potrivit sursei citate, Putin este furios pe el, deoarece le-ar fi permis comandanților săi militari să estimeze în mod eronat rezistența ucraineană și să fie prinși pe picior greșit în confruntările de pe câmpul de luptă.

Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, l-a demis deja pe adjunctul FSB, Viaceslav Ushakov, din cauza unor „erori în domeniul informațiilor”. După demitere, sugerată se pare de Bortnikov, directorul FSB ar fi intrat în dizgrația lui Putin.

Potrivit unei surse ucrainene de spionaj, citată de „The Daily Mirror”, „motivele pentru intrarea în dizgrație a liderului FSB au fost greșelile fatale de calcul în războiul împotriva Ucrainei.”. „Bortnikov și departamentul său erau responsabili cu evaluarea stării de spirit a Ucrainei și a capacității armatei ucrainene.", a adăugat sursa citată.

Mai mult, se bănuiește că o sursă din FSB ar fi oferit informații Kievului despre luptătorii ceceni, neutralizați ulterior lângă capitala ucraineană, precum și în legătură cu planurile Moscovei de a-l asasina pe președintele Volodimir Zelenski.

Furios pe „trădători”

Până acum, Putin a demis opt generali, în încercarea de a găsi țapi ispășitori pentru eșecul invaziei, care durează mult mai mult decât anticipase liderul de la Kremlin.

Frustrat în mod vizibil de derularea operațiunilor militare, președintele rus a vorbit în public despre „trădători” și „gunoaie”, pe care îi suspectează de lipsă de loialitate față de Moscova.

×