x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Elmar Brok: Rusia poate aduce multă stabilitate şi securitate Europei

Elmar Brok: Rusia poate aduce multă stabilitate şi securitate Europei

29 Iul 2010   •   00:00

Fost preşedinte al Comisiei de Politică Externă al Parlamentului European în perioada 1999 – 2007, în prezent membru al Parlamentului European, germanul Elmar Brok a vorbit la Europa Liberă despre conflictul din Transnistria. Oficialul european a ţinut să puncteze faptul că „renuţarea de către Rusia la susţinerea Transnistriei ar putea deveni un fapt palpabil”.



Speculat de cotidianul polonez Gazeta Wyborcza, obiectivul în care Rusia şi-ar retrage trupele din Transnistria în schimbul liberalizării de către Germania a vizelor de acces în această ţară, subiectul a prins contur în timpul interviului cu oficialul european. Conform Gazeta Wyborcza, cancelarul Agela Merkel ar fi negociat acest lucru la ultima întâlnire avută cu preşedintele Dmitri Medvedev. „Dacă acesta va fi rezultatul,va fi unul remarcabil. Acest conflict îngheţat este cel mai apropiat de Europa şi de aceea cred că ar fi un succes notabil. Pentru moment suntem în proces de negociere a acordului de facilitare a vizelor, dar nu doar cu Rusia, ci şi cu Ucraina şi Georgia. Iar noi trebuie să ne asigurăm că Rusia nu este avantajată faţă de ele, că acordurile sunt corecte pentru fiecare ţară în parte. Nu în ultimul rând nu trebuie să uităm că orice ţară, inclusiv Rusia, trebuie să îndeplinească o serie de condiţii. Este vorba de securitatea frontierelor şi securitatea internă a UE. Regimul de liberalizare a vizelor pentru toate aceste trei ţări este posibil dacă aceste condiţii de securitate sunt îndeplinite între ele şi acordul Schengen. Nu este o chestiune politică ci una de securitate. În interiorul UE noi nu avem frontiere şi de aceea trebuie să ne asigurăm că orice altă ţară care nu mai are nevoie de viză pentru a intra pe teritoriul UE nu reprezintă o ameninţare la adresa securităţii noastre”, a spus Brok.

Acesta a ţinut să precizeze şi faptul că Uniunea Europeană are mulţi cetăţeni care trăiesc în Moldova şi, deci, are tot interesul să stingă acest conflict din Transnistria: „Conflictele îngheţate se pot reactiva oricând. Pe de altă parte, state membre ca România, au un interes particular pentru Moldova. Multe persoane cu paşaport românesc trăiesc în Moldova. Această ţară doreşte să aibă o legătură cât mai strânsă cu Uniunea Europeană aşa încât pentru securitatea europeană este de dorit ca, pas cu pas, acest conflict să fie rezolvat”.

În viziunea UE, spune Brok, relaţia cu Rusia trebuie să primească o atenţie specială pentru că Rusia este un factor important în stabilitatea pe bătrânul continent:  „Avem nevoie de Rusia pentru o mulţime de motive: rezolvarea conflictelor îngheţate - nu doar Transnistria ci şi Nagorno Karabach -, pentru Iran, pentru Orientul Mijlociu, pentru resurse energetice. Rusia este o tara importanta, iar pentru securitatea energetică a UE ar fi bine să avem cât mai repede un acord care să o oblige în mod legal să îşi respecte obligaţiile. În orice caz, Rusia aduce multă stabilitate şi securitate Europei.

×
Subiecte în articol: externe