x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Elveţia se leapădă de banii dictatorilor

Elveţia se leapădă de banii dictatorilor

de Irina Cristea    |    25 Feb 2010   •   00:00

Averile pe care dictatori din diverse state le-au depozitat în conturi elveţiene fac obiectul unui proiect de lege care le-ar permite autorităţilor din Ţara Cantoanelor să restituie banii. Potrivit unui comunicat al ministerului elveţian de Externe, citat de AFP,  Berna va putea să blocheze aceste averi ilicite, să le confişte şi să le returneze ţărilor în cauză.

O consultare publică în acest sens a început deja, acesta fiind pasul obligatoriu către întocmirea unui proiect de lege. "Vom ilustra, astfel, politica dusă în ultimii 20 de ani de Consiliul federal pentru a evita transformarea Elveţiei în adăpost pentru banii dictatorilor", a explicat ministrul de Externe de la Berna, Micheline Calmy-Rey.

Iniţiativa are ca punct de plecare scandalul dintre Confederaţie şi familia fostului dictator haitian, Jean-Claude Duvalier. Peste 4 milioane de euro aparţinându-i lui Duvalier sunt blocaţi în Elveţia de la prăbuşirea regimului acestuia, în 1986. Cele două părţi sunt în proces, pentru că familia fostului dictator nu doreşte ca banii să fie restituiţi autorităţilor haitiene.
Reglementarea prin lege a felului în care Elveţia poate dispune de astfel de conturi ar rezolva acest caz. În ultimii 15 ani, Elveţia a returnat 1,2 miliarde de euro ţărilor jefuite de foştii lor preşedinţi.

×
Subiecte în articol: externe